2023-01-11
今日又係大圍食飯,唔想揀啲太貴嘅餐廳,上OpenRice見到呢間茶餐廳係新開嘅,見到啲叉燒好似幾靚,所以就決定揀呢間餐廳食飯。舖頭有兩層,下面係廚房同埋收銀再加少量嘅枱,以上層就主要係餐枱。不過我哋去到嘅時候係夜晚七點半左右,客人都幾多,但係我哋坐嘅四人卡位中間用咗兩塊膠板打橫間開…所以成個進食空間都好細好窄,坐得唔係咁舒服😕。老火例湯未點餐前已經上左餐湯,上枱時熱辣辣👍🏻入面有少少肉和紅蘿蔔。餐牌寫話佢無加味精,不過我同男朋友都覺得個湯味道偏咸。王牌叉燒蛋炒飯 + 凍檸茶 ($54 + $5)我叫左呢碟叉燒蛋炒飯,個外觀其實幾吸引,個蛋上枱時依然濕潤,有蔥花帶出香味,而d叉燒係同外層既蛋痴埋一齊,幾特別。不過d叉燒厚薄不一,有啲好厚(但唔夠肥),有啲就太薄,如果用呢個水準來做招牌,好似有少少言過其實。而個飯真係有少少失望,如果用炒香過既飯去代替白飯,應該會好味好多。飲品方面,個凍檸茶就偏甜,如果唔鍾意咁甜既朋友記得要叫少甜。黑椒汁脆炸雞髀 + 熱檸茶 ($58 + $3)男朋友叫左呢個餐,有飯同意粉可以揀,佢揀左前者。醬汁方面可以揀豉油/黑椒汁/茄汁/粟米汁,都幾多選擇。不過佢話平時
老火例湯
王牌叉燒蛋炒飯 + 凍檸茶 ($54 + $5)
王牌叉燒蛋炒飯
凍檸茶
黑椒汁脆炸雞髀 + 熱檸茶 ($58 + $3)
黑椒汁脆炸雞髀
男朋友叫左呢個餐,有飯同意粉可以揀,佢揀左前者。醬汁方面可以揀豉油/黑椒汁/茄汁/粟米汁,都幾多選擇。不過佢話平時好少見到有黑椒汁可以揀,所以就揀咗黑椒汁。我試咗一啖個炸雞髀🍗,真係啱啱炸起,咬落去燙口而且個外皮炸到焦香,炸雞髀仲好大隻,真係幾好味。不過煎蛋🍳和白飯就冇乜特別。