2009-09-08 350 views
在光輝圍返工一段日子了, 附近食市食到悶, 見openrice食評對這間'小磨菇'評價甚高, 便去試吓, 去了兩次, 感覺好唔同:第一次: (8月中)門口好多人等位, 多數都三五成群, 我一個人即管入去睇吓有冇位, 入到去就有人帶位, 見到食評話磨菇湯好味, 就order咗個磨菇湯+牛柳意粉($25)磨菇湯: 可能是我期望過高, 有d失望, 係好夠味....味精好重, 鹹咗d, 飲完個湯好口渴! d磨菇好碎, 冇哂咬口! 牛柳意粉: 份量好夠, d汁好味, 牛柳好林好入味, 而且好多餸, 唔錯!第二次: (8-9-09)門口依然好多人等位, 我都係一個人中入去睇吓有冇位, 今次冇人理我, 便自己搵位, 坐底咗至有人埋黎問我地有冇人帶入黎, 原來同枱兩個女仔係唔識嘅! 我地3個'單女'竟被人叫返出去, 話出面d人攞左飛等緊, 門口個呀姐仲話: 我都唔知d一個人嘅點入黎嘅! 嘩! 梗係行入黎啦! 唔通'飄'入黎咩! (宜家仲係農曆7月!) 我見到同枱個女仔出去就走左去! 我地起左身, 間舗有成十多個吉位, 4-5個伙計擾攘左半分鐘都攪唔掂d位點分配! 終於坐低左, 想落單舉極手都冇人埋我
第一次: (8月中)

第二次: (8-9-09)
門口依然好多人等位, 我都係一個人中入去睇吓有冇位, 今次冇人理我, 便自己搵位, 坐底咗至有人埋黎問我地有冇人帶入黎, 原來同枱兩個女仔係唔識嘅! 我地3個'單女'竟被人叫返出去, 話出面d人攞左飛等緊, 門口個呀姐仲話: 我都唔知d一個人嘅點入黎嘅! 嘩! 梗係行入黎啦! 唔通'飄'入黎咩! (宜家仲係農曆7月!) 我見到同枱個女仔出去就走左去! 我地起左身, 間舗有成十多個吉位, 4-5個伙計擾攘左半分鐘都攪唔掂d位點分配! 終於坐低左, 想落單舉極手都冇人埋我, 成間舖得30-40個位, 4-5個伙計應該足夠, 但她們跑來跑去都唔知忙什麼! (唉! 人嘅質數問題!) 今次叫左個燒鰻魚烏冬+荔枝綠茶($30):

荔枝綠茶: 杯茶唔錯, 好香荔枝味, 唔太甜, 飲完成粒鐘個口仲有荔枝香味! 幾好!

鰻魚烏冬: 賣相強差人意, 件鰻魚真係細得可憐! 仲黑黝黝好似燒焦左咁! 味道一般! 個烏冬份量一般, 男仔食就應該唔夠飽! 豬骨湯底幾好味..唔係味精! 濃淡適中, ok!
但係d服務就真係9流, 尤其是門口個呀姐, 隔離枱有個客食食吓話碗麵唔熱, 叫佢加d熱湯, 佢竟然話: 妳食得太慢了, 下次食快d啦! 嘩...呢個呀姐真係句句新鮮! 如果我老闆聽到佢咁講, 我肯定第一個炒左佢!
呢間野服務9流, 編排混亂, 味道一般, 價錢一般, 環境擠迫! 不值再試!

2009-09-08
$30 (Lunch)
  • 牛柳意粉