2019-09-13
難得朋友得閒,終於約到出黎食餐好,於是去咗美食雲集嘅九龍城覓食。係九龍城食過好多次泰國野喇,今次一於轉轉口味,食餐至愛嘅日本野,眼見牛石料理店外一缸缸生猛活海鮮,唔諗咁多喇,一於佢啦!叫得牛石,大概預計到佢地招牌菜係牛,果然,餐牌上有多款牛肉選擇,而且和牛居多,一睇就知餐廳用料上盛,用靚貨招呼客人。如果覺得天口熱,唔太想對住個熱辣辣嘅爐自己燒肉,可以叫份伊滕和牛A4三角胸排,餐廳燒埋,擺得靚靚仔仔送黎,油脂好均勻,未擺入口已聞到好香,肉質好嫩,入口即化,師傅手勢好好,約7成熟,啱啱好。餐廳最近做緊藍龍蝦promote ,聽就聽得多,但未食過,於是嗌咗一個半份嘅芝士龍蝦加卷物嘅set,芝士味好濃好香,龍蝦新鮮,肉又彈牙,加埋用龍蝦肉整嘅卷物,食完有少少後悔,龍蝦咁好食,早知揀大份d嘅set啦。香港地有供應牛肉刺身嘅地方似乎唔算多,今日見到menu有,所以想挑戰下,自己最生食過三成熟嘅牛,唔知全生會唔會好腥呢,餐廳擺盤好有心思,送緊黎時已經好吸睛,和牛刺身薄如紙,一片片牛肉嘅花紋都有如雲石般,好有美感,餐廳有提供埋生洋蔥同自家調配嘅醬汁,入口好冰凍,唔腥,夾埋洋蔥好好食,未試過嘅朋友可以一
香港地有供應牛肉刺身嘅地方似乎唔算多,今日見到menu有,所以想挑戰下,自己最生食過三成熟嘅牛,唔知全生會唔會好腥呢,餐廳擺盤好有心思,送緊黎時已經好吸睛,和牛刺身薄如紙,一片片牛肉嘅花紋都有如雲石般,好有美感,餐廳有提供埋生洋蔥同自家調配嘅醬汁,入口好冰凍,唔腥,夾埋洋蔥好好食,未試過嘅朋友可以一試。