2021-10-08 1212 views
今次簡左個好舒服既地方傾計👍坐底後發現每張枱相隔都有一米有多,好有私人空間,同旁邊都會有竹簾隔住直接既視線🤗望住香港既海景,好放鬆🥰直接問人今期推介😆刺身簡左劍魚,深海池魚(牛深產)、虹鱒(高森產)同大吞拿魚腩(天草產);壽司就再加大吞同中吞拿魚腩(天草產)🍣🐟🐠刺身及壽司 Sushi すし👍劍魚今日特別有賣😍😍肉質實淨,咬落好利落,邊位唔會有拉扯,好特別既質感,呢個值得試試佢🤔 👍深海池魚都幾岩我口味,有些少彈口,好新鮮有重既魚鮮味😍今次食三文魚既朋友~紅鱒😆有別於三文魚咁肥美,比較重魚鮮味,能少許海腥味,個人都係中意三文魚多啲😐😐👍大吞中吞拿魚腩就唔洗講啦,油香味🤤🤤咬落軟綿綿散發出油脂......配雅山流 大吟釀生詰 如月(山形縣)Sake😳好易入口,完全無辛辣感,帶少許甜味,淡淡既酒香,好岩女士們👯‍♀️仲有8隻不同形狀既酒杯任君選擇😍每個都好有特色,充滿日式風情🇯🇵好想去旅行😭冷盤仲有新鮮岩蠔🦪大大隻配有魚子檸檬汁🍋清新宜人,如果再飽滿啲咬落有爆開既感覺就好🥺🥺究極の牛カツ🐮吉列黑毛和牛和牛既特色就係🤤油花交雜,但炸過無左入口即溶既效果🥺🥺好在咬落啲油份平均分佈係整體,有濃郁既
劍魚(時令) 深海池魚(牛深產)虹鱒(高森產) 大吞拿魚腩(天草產)中吞拿魚腩(天草產)

刺身壽司 Sushi すし

👍深海池魚都幾岩我口味,有些少彈口,好新鮮有重既魚鮮味😍
雅山流 大吟釀生詰 如月(山形縣)

配雅山流 大吟釀生詰 如月(山形縣)Sake😳
新鮮岩蠔

冷盤仲有新鮮岩蠔🦪

啊蘇名店"花菱"名物 究極吉列熊本黑毛和牛

究極の牛カツ🐮吉列黑毛和牛

和牛既特色就係🤤油花交雜,但炸過無左入口即溶既效果🥺🥺好在咬落啲油份平均分佈係整體,有濃郁既油香😳😳如果要試入口即溶,呢到未必滿足到啦咁

熊本黑毛和牛「和王」壽喜燒
熊本和牛「和王」壽喜燒🐮🐮

試完炸既,再試燒既同煮既,多重享受👍👍前面兩塊嚇人,雪白既脂肪夾住少量牛肉🥓🥩後面薄切點上生雞蛋🥚滑溜😌軟滑,香濃...但對比起個價錢,性價比就相對低,配菜秋癸甚至咬都咬唔落😤😤其他吸左個汁有啲太鹹😢😢

🐷大人,櫓杏特製火灸火之本豚肉角煮

諗左一陣到底要爽既定肥dudu 既好🤤結果都係想去盡啲,反正都係肥,食多一舊都一樣啫😌😌😌嘩! 成舊東坡肉咁,一大層肥豬肉,真係入口即溶🐽但就一舊即止,膽固醇爆標⛔️食太多和牛再加呢舊肥豬肉,咁既配搭,真係唔建議🚫仲要我地其實得兩個人🙈配搭均衡身體好
櫓杏特製火灸火之本豚肉角煮

甜品時間!熊本特色抹茶奶凍🍵

好香濃既抹茶味,少許既苦澀味,一啲都唔會太甜🤤🤤🤤,中和成餐飯既厚重感🥰 但個人唔中意表面既炸麵包(?)加左好多糖太甜啦
熊本特色抹茶奶凍

最後兩個人4,000幾埋單,仲送多幾張1,000-500 優惠券🤔 性價比黎講係比較弱,其實就一半係俾左係環境同服務費🤣但以整體環境服務計埋分,都算係個值得Save 底既餐廳🥰

劍魚(時令)

櫓杏特製火灸火之本豚肉角煮 $188
啊蘇名店"花菱"名物 究極吉列熊本黑毛和牛 $548
熊本特色抹茶奶凍 $58
雅山流 大吟釀生詰 如月(山形縣) $618
$2000 (Dinner)
新鮮岩蠔
啊蘇名店"花菱"名物 究極吉列熊本黑毛和牛