2022-08-16
🥟🥟🥟呢排突然好鍾意餃子所以去咗唔同嘅餃子店當正餐食😋✌🏻而觀塘呢間已經係我第二次去食啦我中意佢小型自家製餃子店舖睇得出客人有好多都係熟客🥰•呢間店特別之處就係除左一間餐廳外亦都有唔少商品可以俾你買➡️例如有唔同嘅醬油、拉麵、凍櫃海鮮、和牛、豚肉、生餃子等等•老闆話可以揀完牛肉/豚肉後即時整俾我地食🐷所以今日我就揀左一塊黑豚梅頭扒$61•大約等10mins後 一塊新鮮即煎嘅黑豚梅頭扒就遞到你面前🐖😍老闆仲特地一塊切一塊教你點食➡️首先食原味 跟住佢再曬上黑椒+幼鹽叫你點黎食 跟住再切脂肪比例較多嘅部位食 等你有唔同層次嘅享受🥟餃子方面🥟➡️有幾張menu紙俾你✅揀咩餃子原來有分厚皮or薄皮 / 水煮or生煎俾你揀今日我地就試左兩款1. 🌽🥬水煮薄皮粟米拼白菜 15隻 $58➡️非常健康清新嘅配搭 由於我朋友有濕疹 所以呢款清淡少少嘅岩哂佢食 皮薄果然唔同d 真係滑好多 粟米白菜餡料好足夠juicy💦2. 🥟🥟生煎厚皮韮菜餃 12隻 $58➡️一如既往我就係鍾情於韭菜餃🤣今次呢個餡料豚肉味食得出幾重 雖然佢係生煎外圍較乾 但估唔到一咬d汁又係必哂出黎 唔錯厚皮嘅飽肚感重 我下次應該會叫薄皮試下
所以去咗唔同嘅餃子店當正餐食😋
✌🏻而觀塘呢間已經係我第二次去食啦