2020-09-24 1449 views
在灣仔工作了好一段時間,經歷呢大半年嘅疫情,都盡量減少去人多嘅地方,午餐好多時都會帶飯返公司食,漸漸遺忘咗呢一間響鵝頸橋街市入面嘅小店。午飯時間去到雖然好多人,但店員都好友善同有禮。咖喱雞麵,其實係米粉,幼麵就更加能夠吸收咖喱嘅味道。好多人都怕羊肉嘅蘇味。但清真係要用比較人道嘅方法屠宰動物,所以羊肉香口得來唔會蘇。呢度嘅羊肉都係有骨嘅,但可能就係因為黐住啲骨,所以肉質更加嫰滑。由於想一次過試埋佢嘅另一道名菜燒鴨,我哋就叫咗一隻鴨髀來分享。鴨皮燒到好甘香,但鴨本身嘅脂肪唔多,所以唔會食到一層層好大舊嘅脂肪,皮脆肉滑。佢哋嘅孫煤漿亦都唔係現成包裝好嘅,應該係佢哋自己調製嘅,所以味道冇現成嘅咁重味,夾落佢哋嘅鴨肉就剛剛好。佢哋呢度仲有雞肉雲吞,唔識豬肉嘅朋友都可以響呢度食到雲吞。宜家呢個環境,生意難做,有特色嘅小店越來越少,可以的話盡量多多支持小店。

午飯時間去到雖然好多人,但店員都好友善同有禮。

咖喱雞麵,其實係米粉,幼麵就更加能夠吸收咖喱嘅味道。

佢哋呢度仲有雞肉雲吞,唔識豬肉嘅朋友都可以響呢度食到雲吞。
2020-09-24
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
  • 咖哩羊腩飯
  • 燒鴨