2024-03-07
公司附近有間超正的日式居酒屋「馳走家」,放工可以同人吹下水,食少少野,飲返杯先返屋企。佢哋有款自家製咖啡燒酎,幾特別,可以就咁加冰、加水、加奶、加Cream 。有咖啡香味,又有燒酎嘅勁度。「自選刺身三品」。叫咗甜蝦、真鯛同中拖羅,新鮮度絕對一流!可以感受到海鮮的鮮甜,魚肉的鮮嫩,真是讓人讚不絕口!飲酒串燒唔少得,「串燒拼盤」就唔好錯過的!有豬腩、牛肉、牛舌、雞肉、雞翼,每一塊都烤得恰到好處,好香口。炸物都唔少得,「天婦羅盛合」,蔬菜和鮮蝦都被炸得酥脆金黃,外層酥脆,熱辣辣。「鰻魚和風煎蛋卷」係我的最愛之一!鰻魚的軟嫩與煎蛋的滑順完美結合,加上醬汁的提味,簡直是絕配!一咬下去,口感和味道都超正。最後,「名古屋風炸雞翼」也是我推薦的菜品之一!酥脆的外皮包裹著多汁的雞肉,每一口都讓人上癮。係九龍灣居酒屋真係唔多,呢間的確幾就腳。
係九龍灣居酒屋真係唔多,呢間的確幾就腳。