2022-06-24
早前剛好下雨天☔️天氣小涼就去試全港正宗的瑞士餐廳上次試咗ᴄʜᴇsᴀ的ʟᴜɴᴄʜ今次就到訪ᴛsᴛ的米芝連💫瑞士餐廳 週末午餐ᴡᴀʟᴋ ɪɴ有枱 入到餐廳見到好多吉枱不過店長話都係ʙᴏᴏᴋᴇᴅ所以無得揀ʟᴏʟ 雖然目標明確 要食當季的白蘆筍+芝士火鍋 🫕但係有好多張ᴍᴇɴᴜ 繼續選擇困難症 睇下ᴍᴇɴᴜ又望下隔離枱食乜ʜᴀʜᴀ 餐館大部分都係ғᴀᴍɪʟʏ/一大班朋友 裝潢就好瑞士小屋嘅感覺 很ᴡᴀʀᴍ🏠 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐢𝐞𝐬 農夫芝士火鍋配雞粒+法包 $𝟐𝟖𝟖:芝士火鍋有牛柳粒/雞粒可選 跟西蘭花.椰菜花.新薯.玉米筍.紅蘿蔔條 傳統的瑞士芝士火鍋都用上ᴅʀʏ ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ今次我哋點呢款加了洋蔥🧅食落反而就未夠最原汁原味 不過個鍋都好濃味+結身 有少少酒苦 白烚蔬菜+法包🥖點著吃就剛剛好 雞粒就有醃過+煎過 個鍋一直用慢火熱住 但係ᴅ芝士🧀又唔會痴底 可以食到最後 鍋&配料比例恰當 最後食剩幾舊法包粒 ᴅ芝士食晒 但係唔溜呀! ✿ 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐌𝐞𝐝
就去試全港正宗的瑞士餐廳
大部分都係ғᴀᴍɪʟʏ/一大班
朋友 裝潢就好瑞士小屋嘅
感覺 很ᴡᴀʀᴍ🏠
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
✿ 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐌𝐞𝐝𝐚𝐥𝐥𝐢𝐨𝐧𝐬, 𝐍𝐞𝐰 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬 & 𝐌𝐨𝐫𝐞𝐥𝐬 德國白蘆筍豬肉塊配薯餅.新薯.羊肚菌 $𝟐𝟕𝟖
:比一般蘆筍嫩滑ɢᴇ白蘆筍原來係不見光咁種植出來的 被長知識了 食落真係好滑 口感很好 瑞士薯餅 (Rösti)唔係炸薯餅 係用薯仔絲煎成的 係國民級食品 好食!新薯🥔係含水量較高ɢᴇ薯仔 口感比較滑溜同清爽 豬肉塊都比較ᴊᴜɪᴄʏ🐷 厚度適中 唔會好鞋 配合埋個醬ɴɪᴄᴇ
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
2人點咗1個芝士火鍋+1個主菜
都好豐富ʟᴀᴀᴀᴀᴀ 瑞士人食芝士火鍋
仲會配熱朱古力 不過咁食法太飽了
這樣的配搭剛好 冬天食應該仲正!
人均~💲350 性價比好高呀!