2018-11-02
喺香港要食特色點心既地方越來越多,有新餐廳更加做到中西合璧又或者可以望住無敵大海景食點心,但保留到傳統"推車仔"式既點心店,真係寥寥可數。憑印象中仲保留搶點心呢個特色既應該有中環既美心皇宮、旺角既倫敦大酒樓、荃灣既川龍茶樓同中上環既蓮香。好耐無感受搶既快樂,所以都忍唔住黎感受一下。蓬香既知名度真係揚名海外,所以每次都可以見到外國人同好多中國遊客,咁當然,老一輩既香港叔叔都佔好大部分。兩個人黎食,搭枱當然無可避免,另外茶位可以揀單人或者一壺壺既茶,如果你係沖茶新手,我勸你都係要一壺壺既茶,如果唔係抹枱都有排抹。戲肉黎喇,要食好西,當然要夠醒目望住點心姐姐架車既落腳點同埋夠快衝出去,一定要圍到架車隔離/點心姐姐附近先搶到食物!我今次就好好彩搶到好多正野!最好食既係馬拉盞同蝦餃,馬拉盞SIZE好啱女孩子食,因為份量細,甜度適中又軟熟,蝦餃雖然未算好薄皮,但蝦既份量好多而且彈牙,以傳統老店黎講幾唔錯。不過我最想食既千層糕今次就無緣食到,又有動力下次再去!
好耐無感受搶既快樂,所以都忍唔住黎感受一下。
戲肉黎喇,要食好西,當然要夠醒目望住點心姐姐架車既落腳點同埋夠快衝出去,一定要圍到架車隔離/點心姐姐附近先搶到食物! 我今次就好好彩搶到好多正野!