2017-07-19 448 views
是日喺荃灣食晚飯,落住大雨雖然都冇乜心情,但由於我地食完重口味烤魚,都想食個甜品cool down下個人,所以冒住雨行番黎海壩街呢邊。其實荃灣冇乜糖水鋪(平價果種),新式嘅我都知道幾間,但仲未有機會一試。所以每逢一講到傳統嘅普通糖水,我地都只好行番黎呢條街。一連有幾間糖水店,平時經過其實都各自都唔少客人,但唔知係咪因為落住大雨,人流比平時少。行到第一間見入面冇乜人,費事入。第二間就係明師傅,門口有個店員幾落力招呼人入去,加上見裡面都有幾枱客,於是入左。細看之下,先記起原來多年前都有食過,當時已經覺得一般。是日冇咩選擇下,估唔到又黎左。甜品選擇頗多,奶凍、班戟、綿綿冰、涼粉、黑珍珠、西米露、中式糖水等,定價唔貴,人均三十零蚊左右。質素十分之一般,尤其我點嘅【夏日脆趣新地系列】,同圖片已經不符,雪糕被埋喺底下。就係雜不lung乜都有啲,芒果雪糕、芒果醬、略潮嘅爆谷、棉花糖、有渣嘅芒果,加上一個唔脆嘅窩夫底,甜度較高。哈蜜瓜西米露+雪糕火車頭 夏日脆趣新地系列 $42有時唔係話唔想食傳統糖水鋪,係都要去追求啲貴幾十蚊賣相靚嘅窩夫,而係如果俾多幾十蚊,味道好的話,相信客人都唔介意。相信呢類糖水

哈蜜瓜西米露+雪糕

火車頭

夏日脆趣新地系列 $42

相信呢類糖水店只係剩低一個平字,有得揀都唔會黎。

2017-07-17
$40 (Last Night Supper)