2023-12-06
第一飲清酒係先向唎酒師講出自己對酒嘅要求,然後完全由唎酒師親自拍板揀酒,而且完全係無menu,價錢亦唔係一支支計係逐杯計,配搭佢哋出色嘅食物,係非常之特別嘅一餐。Sake Flight 45ml*4 $178Sake Flight係由唎酒師選擇的4款不同產地嘅清酒組成,希望品嘗到唔同日本不同產地嘅清酒風格,而今次嘅代表分別係:1.枥木 仙禽第一款係味道較溫和,飲落伴隨少少香氣同輕輕嘅酸味,酒香同酸味會殘留係口腔比較長時間。2.茨城 水府自慢第二款同樣係口味較溫和,但多咗份果香味增強咗層次感,酸度唔高飲落清爽易入口。3.山口 龍之尾第三款就明顯米香味濃郁好多,同樣帶有水果香味,但就多咗微微嘅辛口感覺,味道混合得相對較平衡。4.岩手 菊之司第四款味道同樣較豐富,就口感相對較滑,甜味同酸味都較柔,帶少少辛口。鳳凰美田 Melon青玉 $98本人最愛嘅一款,由100%日本產哈蜜瓜製成,飲落夠晒香甜又清新,酒味非常之淡,飲到底仲有哈蜜瓜果肉,啱晒女仔飲👍🏻。寶船浪之音 純米大吟釀 浪庵 $78果香味最濃嘅一款,仲多咗陣花香味,口感有層次,唔算太辛口,飲落好舒服。無窮天穩 水母 水酛 純米吟釀 $
Sake Flight 45ml*4 $178
1.枥木 仙禽
2.茨城 水府自慢
3.山口 龍之尾
4.岩手 菊之司
鳳凰美田 Melon青玉 $98
寶船浪之音 純米大吟釀 浪庵 $78
無窮天穩 水母 水酛 純米吟釀 $90
最後一款都係最特別嘅一款,帶有乳酸香味,入口果刻好清爽,隨之而嚟係甜酸果香同埋一陣辛口口感,最過癮係一吞落喉嚨後所有味道都隨之消散,類似口腔俾水母螯咗一下咁嘅感覺😂。
精美前菜 $38/每人
前菜係一碟小魚乾,望落無乜特別但味道十分之香甜,一口一條食得好過癮。
關東煮 $88
食材有魚糕、蒟蒻、雞蛋同蘿蔔,個人最鍾意佢嘅蘿蔔同魚糕,湯汁入晒味,仲可以點埋佢個秘製芥末醬一齊食,夠晒惹味。
熊本番茄沙律 $58
番茄本身已經十分清甜爽口,配埋甜甜嘅沙律醬汁同沙律菜,越食越開胃。
牛小排 $128
煮得啱啱好唔會過分熟嘅牛小排,肉味十分濃郁美味,肉汁亦鎖得十分足,無需點醬都好好味。
大蔥雞肉 $38
呢串嘅醬汁非常之惹味濃郁,雞肉本身都夠嫩滑,配合一齊好好味。
雞胸軟骨 $42
唔講其實都唔知係雞軟骨,事關已經係軟腍到好似食緊肉咁,送酒非常一流。
熟成阿波尾雞翼 $80
味道好出色嘅雞翼,上面鋪滿味粉,咬落又香甜又惹味,個人非常推薦🐻👍🏻,
原塊雞皮 $42
炸到香脆又香口嘅雞皮,最啱食幾塊就飲啖清酒。