2021-09-30
Oktoberfest字面上解釋為10月的節日,雖然係香港唔算好流行,不過呢個啤酒節係德國就算十分流行。長達兩星期的啤酒節,朋友都聚在一起,飲著啤酒狂歡!去過德國當地試過的啤酒豬手,發覺係香港好多餐廳都做唔到同樣的味道,合我心意的只有寥寥可數,而今次同朋友一齊食的德國餐廳位於尖沙咀美麗華,除了地點非常方便,食物都好高質,係個不錯的聚腳地。餐廳除了有樽裝啤酒,仲有多款生啤可以揀。我自己就比較鍾意重麥味的生啤,味道一般比樽裝更香。經職員介紹,我決定試Maisel's Welsse。未入口已經聞到獨有的香味,容易入口,而且麥味濃郁。呢度都有常見的啤酒品牌Hoegaarden,及德國的Stella Artois,不過我都係鍾意我點的Maisel's Welsse(笑)。而今年的啤酒節,都推出不同的佐酒小食,等大家可以大快朵頤。呢份炸香脆蝦醬魷魚圈配蒜蓉醬,薄薄的粉漿包住彈牙的魷魚圈,入面仲有炸幼薯條,係佐酒的好朋友。肉類小食拼盤比餐牌上的圖畫更吸引!呢份2-4人份量的小食,係滿足大家四個願望的拼盤,有煎香的香草香腸(德國菜不能不吃香腸)、肉味香濃的肉丸,及炸得香脆的雞翼,配上粗薯條。重頭戲當然
重頭戲當然仲有脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆炸薯仔。職員好貼心送餐時,主動幫忙切開豬手。
豬手的皮好鬆脆,而且一點也不韌,配合咸香嫩滑的肉,跟我於德國食的味道差不多。重點係豬手的肥膏唔會太多,入口啖啖肉!
本身都應該夠飽,不過上次試完呢份芝士麵糰,真係返唔到轉頭!佢有3款料可以揀,而我今次揀西班牙辣肉腸,豬牛肉丸,鮮菠菜。佢的麵糰的芝士味濃郁,加埋充滿咸香的脆卜卜辣肉腸,真係好好食!
整餐飯非常滿足,完全無挑剔的地方,稱得上是我德國菜的食堂。
如果想食得精明,就要買埋啤酒節通行證!$580就有齊飲、食、樂三大元素。大家可以用通行證換6杯啤酒、2杯特飲、2份小食,Total 10樣野,除返開每款都係50幾蚊,咁大家就可以盡情Have Fun!
我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)