2019-12-29
Chatterbox Cafe #尖沙咀記得呢一間海南雞飯啱啱嚟到香港嘅時候掀起一番熱潮,話晒都係新加坡文華酒店嘅馳名海南雞飯,直到而家都係要排隊,好彩當日五點就去到,唔使排隊直接有得食!🐓 文華海南雞飯 $118其實見到大部份嘅食評都係麻麻地,但依然犯賤地想試一試,可能期望太低,又冇我想像中咁難食嘅,不過就稱得上係最好食嘅海南雞飯。海南雞雖然浸住咗係啲甜豉油上面,但係食落去依然係淡茂茂。另外仲配有三種由新加坡運來嘅醬料,分別為辣椒醬、薑蓉、醬油,就算點完都係一般。提一提佢嘅辣椒醬真係好辣,千祈唔好貪心點咁多啊!雖然啲雞係用上走地雞,但係肉質真係好鞋。勝在唔肥膩,而且已經起晒骨。可取之處係佢個油飯算唔錯,香得來又唔會覺得油膩,用咗泰國舊米,粒粒分明。另外仲配上一碗雞湯,入面有豆腐,清清地咁,尚算可以。但係以呢個價錢來講我就覺得唔算特別抵食,之前喺北角食過一間叫瓊媽媽嘅好味一百倍,如果要排隊嘅話就唔建議食。味道: 3.2/5性價比: 3/5招牌雞肉喇沙 $108相反佢嘅喇沙就令人滿意得多,喇沙湯混入左多種香料同埋乾蒜, 香濃、重椰醬味,帶少少辣更添惹味。唯獨係爭咁少少海鮮嘅鮮甜,成個湯底
🐓 文華海南雞飯 $118
另外仲配上一碗雞湯,入面有豆腐,清清地咁,尚算可以。
味道: 3.2/5
性價比: 3/5
招牌雞肉喇沙 $108
相反佢嘅喇沙就令人滿意得多,喇沙湯混入左多種香料同埋乾蒜, 香濃、重椰醬味,帶少少辣更添惹味。唯獨係爭咁少少海鮮嘅鮮甜,成個湯底望落去亦都灰灰鞋鞋色,唔算太討好。
好在呢個喇沙入面啲雞肉又滑啲喎,而且浸住喇沙湯,有味好多。另外仲有幾塊魚片,比一般市面上嘅魚片彈牙魚香。
另外喇沙面係用咗米線,有別於平時食開嘅油面或者米粉,好彩米線都幾爽口彈牙,甚至比好多米線店煮得好,而且都幾掛湯,好食過佢嘅海南雞飯!
味道: 3.6/5
性價比: 3.2/5