2010-07-18
今日完左同學的聚會後決定黎多round甜品糖水, 而聽講呢度開左間口碑唔錯ge糖水舖, 所以決定一試。此店有別於其他係人來人往街道立足的元朗糖水舖, 反而選址係偏僻的角落, 但客源不見稀少, 反而坐無虛席, 亦不斷有人外賣自取。店面面積唔算太大, 坐位也排得密密麻麻, 行走通道亦都相應狹窄。一如慣例, 此處也提供數十款的甜品糖水, 朋友也推介熱門的食物, 但睇到佢出左款新的甜品(咖啡木糠布甸), 作為咖啡迷的我也當然要試試。有落單到枱面都不過是十多分鐘, 可惜好多碗糖水送黎ge時候已經有d倒瀉係碟面, 在追求速度上要求也不能降定。咖啡木糠布甸$12: 外觀的確係吸引, 由一層木糠鋪係面, 而布甸的層與層之間亦鋪左層木糠。咖啡香味仍薄薄的一陣, 奶香反而未有突出。而布甸的body質感確實特別, 我用金屬茶匙都要用九牛虎之力才能挖出一茶匙布甸, 完全破壞布甸係我心中柔滑的感覺。入口感覺究係很乾, 本應由布甸那柔軟來平衡木糠. 但現左body表現失色, 頓時破壞整個口感。而body的質感卻軟硬水準不一, 這是來不切解凍? 導致這樣的口感? 布甸給我的感覺是它不是一個整體, 由一舊舊的木糠球
咖啡木糠布甸$12: 外觀的確係吸引, 由一層木糠鋪係面, 而布甸的層與層之間亦鋪左層木糠。咖啡香味仍薄薄的一陣, 奶香反而未有突出。而布甸的body質感確實特別, 我用金屬茶匙都要用九牛虎之力才能挖出一茶匙布甸, 完全破壞布甸係我心中柔滑的感覺。入口感覺究係很乾, 本應由布甸那柔軟來平衡木糠. 但現左body表現失色, 頓時破壞整個口感。而body的質感卻軟硬水準不一, 這是來不切解凍? 導致這樣的口感? 布甸給我的感覺是它不是一個整體, 由一舊舊的木糠球堆砌而成。