2019-10-18
正所謂天有不測之風雲,喺灣仔行下街想搵食嘅時候個天要幫我沖涼~ 即刻就近望一望見到呢間馬六,兩條友拿拿林沖入去!呢間係連鎖東南亞餐廳,都冇咩所謂啦,可能真係同佢好有緣,望下menu 勝在佢有新加坡胡椒肉骨茶,呢個係我favorite,因為近來唔多食澱粉質,嗌咗個kaya就算啦,朋友就叫咗個巴東雞飯,因為想食油飯就加錢換埋油飯,覺得價錢都唔算貴~肉骨茶有四條骨,湯底真係唔錯似返新加坡嘅味,咖央有舊大牛油就肯定好食啦,但成晚最正係朋友嗰個油飯同埋黑豉油,油飯因為冇落薑黃好淡好淡嘅色,但食落嗰個油味非常之香但唔膩,結果我老笠咗朋友三分之一嘅飯嚟食;黑豉油我從來都唔係好鍾意食,不論新加坡或者馬來西亞,覺得除咗得個甜字之外就冇乜特別,但呢個黑豉油又好香 亦都唔係好甜,用嚟點肉骨茶相得益彰!呢個價錢 + 食物質素又唔錯,個天落呢場雨可能就係想push我嚟試下呢間嘢~