2021-08-17 96 views
大埔墟郭仔記就開咗好多年,不過大埔墟選擇太多,講真就好少選擇食車仔麵。最近郭仔記喺昌運中心開咗分店,咁近就一於食吓啦。裝修都好乾淨企理,仲有卡位,坐得舒服。車仔餸大部份講得出都有,我哋就叫咗一碗蘿蔔、冬菇、豬軟骨、牛筋腩、麻辣大辣淨餸,同埋牛腩汁油麵、韭菜、豬皮、牛柏葉、鮑汁鳳爪。本來想加碗仔翅,又想試吓佢嘅腸粉魚蛋,但係呢間分店冇,真係可惜。最鍾意車仔麵配碗仔翅㗎嘛。咁唯有試吓韭菜豬紅腸啦。浄餸一上枱就見到冬菇好厚,一睇就知入味,正!牛筋腩其實係分開牛筋同牛腩,牛筋已經煮到好淋,好q,筷子都夾唔到,要穿過先可以夾得起!出色!牛腩、豬軟骨鬆化,蘿蔔清甜冇渣!我地兩碗既餸一齊食,兩份分,咁可以試多好多餸!韮菜味道新鮮正常,豬皮有驚喜,唔會係爽硬而係軟滑!嘩!難怪係推介。牛柏葉比一般切得厚身,口感更好!仲有就係鳳爪,炆得好淋,好容易就食到軟骨位喇。韭菜豬紅腸,豬大腸脂肪清得乾淨唔會成口肥膏!豬紅亦都唔係硬嗰啲,口感軟嫩!重點係全部份量都比較大大件,滿足晒我對車仔麵嘅期望,細個嘅感覺回憶返晒黎。最唔鍾意就係裝修扮懷舊,但係啲餸得細細粒嗰啲!車仔麵唔係咁㗎嘛大佬。總括嚟講呢間車仔麵既餸夠晒傳統
最近郭仔記喺昌運中心開咗分店,咁近就一於食吓啦。

裝修都好乾淨企理,仲有卡位,坐得舒服。

蘿蔔清甜冇渣!

我地兩碗既餸一齊食,兩份分,咁可以試多好多餸!

韮菜味道新鮮正常,
豬皮有驚喜,唔會係爽硬而係軟滑!嘩!難怪係推介。
牛柏葉比一般切得厚身,口感更好!
仲有就係鳳爪,炆得好淋,好容易就食到軟骨位喇。

總括嚟講呢間車仔麵既餸夠晒傳統又入味,大件又抵食。枱面仲要有其他調味料同菜脯,再返嚟食就一定㗎啦,希望快啲加返碗仔翅,腸粉喇!好想食呀!