2021-06-17
西九龍𝙵𝚘𝚘𝚍 𝚌𝚘𝚞𝚛𝚝選擇一向都多🪄 想係重重既餐廳入邊突圍而出真係有點困難😶簡約樸素既門面反而吸引我眼球👀 企係門口已經睇到廚房非常有條理、乾淨整齊 值得一讚☺️ 餐牌簡單 只有五款超抵價既手工拉麵 最貴都只係$42 在蘭州 (深水埗)🦦深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場8F-12號舖🥕傳統牛肉麵 $36當然要試下佢有幾正宗啦😗 全部即叫即製 有幸睇到師傅表演啦👀 由搓麵團 到分成小麵團 再搓成長條 對摺拉扯幾次 放入鍋🤪 其實喺門口已經睇到佢有兩大個鍋 其中一煲應該係老湯啦💕 目測真係清徹見底 而且企門口都聞到淡淡既牛肉香味! 老湯既精粹就係每日煮既湯要留低一盆 mix落第二日新熬既湯😍 飲落口係必須要清 唔加任何醬油之類有色既調味 仲有淡淡既香料同牛味 麵條都非常有韌勁😍 蘭州拉面既重點其實係飲湯同食麵😚 所以佢既配料:牛肉 係偏薄細 但肉既份量都好多😇 雖然薄但都feel到彈牙😂 一清(湯清)二白(蘿蔔白淨)三紅(辣油紅艷)四綠(香菜翠綠)五黃 (麵條黃亮)佢都做到🥰 🥕香菇肉沫炸醬麵 $42呢一個就試吓薄寬🥰 因為得0.1公釐厚 所以超級入味 用黎撈就最好食😋 甜甜
簡約樸素既門面反而吸引我眼球👀
在蘭州 (深水埗)🦦