2020-09-29 1127 views
限聚令都無阻大家出街食飯嘅樂趣其實因為我唔太識煮野, 同埋2個人嘅份量真係好難預反而出街食會慳返唔少時間雖然唔太識煮野食, 但我都鐘意偷下師, 鐘意睇下人地點煮, 希望有一日自己會煮到餐好吃的而尖沙咀The Grill Room就有個吧檯位置, 可以全覽佢地嘅秘密基地-廚房是晚邊吃邊看到幾位大廚在內表演, 沒有悶場全晚睇多過和男友交談晚市有dinner set和 a la carte由於中午已吃過甜品, 是日的quota不能再吃甜的, 所以我們a la carte算了a la carte menu有齊starter, salad, main, snack, dessert, drink選擇不算少呢~先來一份清新的沙律:  巴馬火腿配溫泉蛋黑松露露筍沙律擺放得很精緻, 以巴馬火腿卷著半生熟的溫泉蛋, 再加了味道濃郁的黑松露而下面是很青翠的露筍BB, 咬下去爽口清嫩, 好似去咗法國食咁弄破溫泉蛋並混合在露筍BB, 吃下去很juicy, 中和只吃蛋液膩口的質感 控制體重之選慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米三文魚的營養價值高, 而且脂肪也少, 推介給減肥人士點呢度菜的時候, 服務員有提點這三文魚
限聚令都無阻大家出街食飯嘅樂趣
其實因為我唔太識煮野, 同埋2個人嘅份量真係好難預
反而出街食會慳返唔少時間

是晚邊吃邊看到幾位大廚在內表演, 沒有悶場
全晚睇多過和男友交談

晚市有dinner set和 a la carte

選擇不算少呢~
先來一份清新的沙律:

控制體重之選
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
三文魚的營養價值高, 而且脂肪也少, 推介給減肥人士
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
點呢度菜的時候, 服務員有提點這三文魚是半生熟的, 很細心
平日也會吃刺身, 所以不會介意
輕輕煎過表面的三文魚, 內裡肉質軟淋, 輕易就切開
半生熟的口感, 嫩滑又多汁, 基本上不用點咬就溶在口內
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
對於減肥人士吃過海鮮後可能很快又肚餓, 不夠飽肚
所以加了小麥米墊底, 增加飽肚感
細細粒的小麥米, 混了點爽口的紅椒粒, 香蔥和蟹籽, 吃落很有味道, 也中和三文魚的淡口味
男友就要吃肉啦:

燒澳洲有骨豬扒配香茅芥末米忌廉汁
沒想過已是切開一片片, 唔使自己費力再切件
我試了一片, 豬扒也是很淋身, 唔講以為都是"慢煮"出來的
已墊底的用了烤過的切角薯仔和蔬菜, 薯仔脆皮好好味, 吃下整碟都很飽肚呢~
最後還點了一個很多人推介的:

忌廉牛油蒜雜菌
味道超香濃又creamy, 加上多士一齊食就無咁漏,
雖然是有點漏, 但我都忍唔住食咗好多, 唔怪得是推介啦!!
2020-09-23
$320 (Dinner)