🇯🇵雖然日本開始慢慢放寬,但係仲未去到嘅我地唯有繼續搵好嘅日本餐廳一解鄉愁啦😆今次黎到中環同大家試下來自新加坡嘅和牛懷石料理😎「犇Ushidoki」,佢獲新加坡米芝蓮推介,由日本人主理,主打小田和牛嘅懷石料理,以廚師發辦形式呈現~一入餐廳已經好似返咗日本咁,店員服務好好介紹好用心,仲可以對住兩位日本師傅係面前,即席製作懷石料理,體驗相當唔錯👍🏻首先黎嘅係非常精美嘅➡️"冷盤",熱水輕輕熨過微微泛紅嘅"小田和牛",配上啫喱醋,山藥泥同時令時疏,面頭再加上即磨烏魚子粉,食落牛肉好嫩滑,牛肉味酸酸地嘅汁鮮味好特出又好清新,所有配料混合之後烏魚子嘅咸香又更加提鮮,而山藥泥就令到口感更滑,真係夠哂開胃😋之後係➡️"牛舌湯",用新鮮雞煲成嘅高湯加上冬瓜,同日式魚蛋成個湯都好鮮甜,主角牛舌煮到非常嫩滑,食落入口即溶牛味特出,真係好正🥰跟住到第一件➡️"和牛壽司",肉係用咗牛臀肉蓋,位於臀部較上位置,肉質纖維較多,脂肪含量較低,非常有咬口同多肉汁,肉味香濃,加埋乾燥黑魚子粉,夠哂鮮味🤤👍🏻再黎係➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黃瓜同洋蔥,食落更清爽,面頭仲有魚子醬,海膽,同紫菜天婦羅食落口感更有層次,海膽

冷盤

和牛壽司、牛舌湯

再黎係➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黃瓜同洋蔥,食落更清爽,面頭仲有魚子醬,海膽,同紫菜天婦羅食落口感更有層次,海膽好creamy,魚子醬咸味岩岩好配合和牛他他突出鮮味,唔錯😛
和牛他他

黎到熟食➡️"和牛肉壽喜燒",大廚係煮之前仲比我地確認下牛肉外觀,紋理細緻,真係望見都想食🤤🤤 壽喜燒入面有大廚煲咗好耐好淋嘅洋蔥配埋嫩滑和牛同松茸非常好食,壽喜燒汁唔會太甜岩岩好,配飯真係一流,飯上面仲加左松露片,更加惹味😝😝
和牛肉壽喜燒

食到差唔多,大廚仲準備咗清新酸甜嘅➡️"青梅沙冰",可以調節口感,清清油膩,繼續下半場,咁細心真係抵讚🥰

到第二件➡️"和牛壽司",今次用咗肉眼蓋位置,牛肉輕輕火炙過油脂味好突出,表面加咗"紅酒蘋果蓉"酸酸地嘅味道更加帶出牛鮮味😁
和牛壽司

之後係➡️"吉列牛",和牛今次係沙朗嘅位置,肉質比較結實有咬口。雖然係吉列牛,和牛仲係好靚嘅粉紅色,油脂好平均,配埋海膽同魚子醬兩種口味,好似三文治咁一啖咬落去真係夠哂正😍
吉列牛

跟住係菲力位置嘅➡️"小田和牛肉",一黎到擺碟已經好有心機,一開盤有氮氣嘅煙霧效果,好睇又好食😆
配菜有露筍,茄子同一個魚糕製成嘅假茄子非常精美,味道方面,由於係菲力油膩唔多,但食落牛肉就更加嫩,加埋特製嘅紅酒汁,牛肉味好似係口入面爆出黎咁,真係一流👍🏻
小田和牛肉

接住係燒物➡️"炭燒西冷",油脂好出,燒完唔算油膩,五成熟口感岩岩好,仲有陣陣炭香,配上柚子胡椒,柚子醋同芥末都同牛肉非常夾👍🏻
配菜有洋梅,青檸,炸素麵,炸蒜片,燒甘筍可以一次過試唔同口味,而年糕配上麵豉醬,係估唔到咁夾,軟淋淋嘅口感同麵豉嘅咸香,真係想食多幾舊😝
炭燒西冷

主食係➡️"牛尾凍素麵"配上柴魚片,芝麻,魚子,原本無咩味嘅素麵,加上海鮮咸香好惹味,素麵口感非常幼滑,旁邊仲有醃製過嘅牛肉邊位,食落爽口又滑同素麵好夾😋
牛尾凍素麵

最後係甜品,用兩塊餅夾住一款➡️"威士忌口味嘅雪糕",食落酒味十足,但店員竟然同我地講佢係完全無酒精成份,真係夠哂特別。另外佢仲有個雞蛋布丁,用好似雞蛋殼嘅小杯裝住非常精美😍
威士忌雪糕

🔸小田和牛懷石料理 ($2000 per course)
2022-08-17
Type of Meal