2010-06-30
見食評有好多人讚馬拉盞D食物好「正」,剛好昨天同事咁橋去試過都話「正」由其係叻沙同肉骨茶,所以今日約了朋友一齊去試下。七點半去到竟然可以包場“鬼影都冇”,還考慮食唔食好,算啦竟然嚟到門口唯有照入去食啦。我們一共三人叫咗肉骨茶、海鮮叻沙、馬拉盞炒通菜、例牌雞、黑色蘿蔔榚、同黑糊椒炒蟹重有兩碗雞油飯。嘩!D菜未出樓面己經嗅到香味「正」但始終要試過先知,馬拉盞通菜上枱時是熱辣辣喳喳聲響、肉骨茶滾住上。好有睇頭。原來越夜越多人,七點半可以包埸,但到八點全院滿座還有人要等位,真係好彩早到。講番食物先,肉骨茶是巴生味道,巴生?邊鬼度嚟我都唔知,鬼知巴生味道係乜。但呢間老闆好細心,唔好講巴生係邊度,連肉骨茶起源都印係枱面犀利(有圖) 。 湯呈深色,聞起有清香藥材味道,喝起來味道濃郁,認真「正」。腩肉同肉排煲得稔稔地,肉剛離骨,火喉一流真係一流補湯。雞都唔錯,須是鹵水雞但勝在滑溜鮮甜。海鮮叻沙新加坡出名湯粉麵,呢間水準也好好,好多地方D啦沙都唔似呢一間有九乘似。因我們其中一人係”坡”女哈哈哈……。黑色蘿蔔榚味道甜甜地ok啦!至於黑糊椒炒蟹重點菜,原本冇得食因為要訂蟹,好彩我地早去冇人,老闆同我地走去隔
雞都唔錯,須是鹵水雞但勝在滑溜鮮甜。海鮮叻沙新加坡出名湯粉麵,呢間水準也好好,好多地方D啦沙都唔似呢一間有九乘似。因我們其中一人係”坡”女哈哈哈……。黑色蘿蔔榚味道甜甜地ok啦!至於黑糊椒炒蟹重點菜,原本冇得食因為要訂蟹,好彩我地早去冇人,老闆同我地走去隔離街市買蟹先有得食,老闆話所有即叫即有,只有蟹要訂或看街市賣哂未,蟹要即日買喎。味道一流”坡”女也讚好。食完岩岩好,不過肚腩大咗小小。
總括:環境不俗,食物質數對我們三人嚟講係超「正」。服務唔錯。一定會再去,大家不妨去試下。掛住食唔記得影相同大家分享。
P.S.可能有機會見到明星,因門口貼滿好多到過這間餐廳的明星相片。