2020-12-17
📌 Island Table Grocer Cafe~坪洲為咗呢間咖啡店專登入坪洲一日遊🤣船嘅班次都幾密 大概搭半個鐘就會到🛥白色小清新配上木系裝修嘅簡約cafe好吸引人🤩環境好靚 有兩個大窗可以睇到出面景色店內仲有一個貨架專放意粉類產品🍝窗口吧枱位下晝12點去到真係超級曬 所以冇人坐☀️人流都幾多 座無虛席但座位不算很多 遲嚟嘅話可能要等位🤭主要有幾款輕食提供 包括牛角包、蘋果酥、肉卷同薄餅價錢亦都唔貴 比起市區的便宜很多😝而且店員服務態度好有善 幾有禮貌!有時想遠離繁囂去離島睇吓景 坪洲亦係不錯嘅選擇除咗咖啡店之外 仲可以去手指山同牛皮廠平日去到好似冇咁多店舖有開 其實半日遊已經很足夠島上居民亦很友善 感受到暖暖的人情味🥰1️⃣ 蘋果酥 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗧𝘂𝗿𝗻𝗼𝘃𝗲𝗿 $𝟮𝟮 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)其實平時都唔會特別鍾意食蘋果批😂今次見到有人介紹蘋果酥就諗住試吓結果真係覺得超級好味 外層好酥脆😋入邊嘅蘋果蓉唔會太甜 味道好夾🍎有別於其他連鎖店 外脆內軟有滋味!2️⃣ 自家製檸檬特飲 𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟯𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)味道真的很清新 用上檸檬加青檸🍋賣相簡單可愛 檸檬味好強烈 嗰次去
為咗呢間咖啡店專登入坪洲一日遊🤣
船嘅班次都幾密 大概搭半個鐘就會到🛥
白色小清新配上木系裝修嘅簡約cafe好吸引人🤩
環境好靚 有兩個大窗可以睇到出面景色
店內仲有一個貨架專放意粉類產品🍝
窗口吧枱位下晝12點去到真係超級曬 所以冇人坐☀️
人流都幾多 座無虛席
但座位不算很多 遲嚟嘅話可能要等位🤭
主要有幾款輕食提供 包括牛角包、蘋果酥、肉卷同薄餅
價錢亦都唔貴 比起市區的便宜很多😝
而且店員服務態度好有善 幾有禮貌!
有時想遠離繁囂去離島睇吓景 坪洲亦係不錯嘅選擇
除咗咖啡店之外 仲可以去手指山同牛皮廠
平日去到好似冇咁多店舖有開 其實半日遊已經很足夠
島上居民亦很友善 感受到暖暖的人情味🥰
其實平時都唔會特別鍾意食蘋果批😂
今次見到有人介紹蘋果酥就諗住試吓
結果真係覺得超級好味 外層好酥脆😋
入邊嘅蘋果蓉唔會太甜 味道好夾🍎
有別於其他連鎖店 外脆內軟有滋味!
味道真的很清新 用上檸檬加青檸🍋
賣相簡單可愛 檸檬味好強烈
嗰次去都幾熱 酸酸甜甜很解渴😍
一路食蘋果酥一路飲lemonade都幾夾😚
💡整體嚟講 咖啡店的小食和飲品都不錯👍🏻
而且環境優美 可以慢活小島一天😆
相比起其他離島 呢度算係冇咁多人~
有渡假嘅感覺 值得一訪🤩
環境服務🥂: 8.5/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Island Table Grocer Cafe
📍: 坪洲坪洲永興街9C號地舖
🔍: 10:00-18:00(Wed-Fri); 9:00-17:00(Sat-Sun) *MON-TUE OFF*
☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie坪洲