2023-06-06
呢日朋友約我出嚟食飯,餐廳係佢揀嘅,佢本身住港島區,所以就想揀返港島呢邊既餐廳,堅尼地城呢邊真係比較少黎,原來都好多餐廳可以揀,朋友揀左呢間可以飲酒嘅餐廳,大家可以傾計順便放鬆一下。餐廳有二人餐(@$238),非常方便,啱哂我呢啲有選擇困難嘅人,呢度啲菜式非常特別,小食方面,我地揀左薑蓉猶太薯餅,薑蓉就係平時燒味白切雞配嘅薑蓉,估唔到原來配上薯餅都非常適合,薯餅很香口,薯味濃郁,而且薯餅中間切到一絲絲,增加口感。威士忌燒烤炸雞翼燒烤醬帶有甜甜地嘅味道,有少少似水牛城嘅味道,呢個雞翼就冇水牛城的辣,而係得酸酸地口感,幾開胃,而且雞肉非常嫩滑,配上沙律醬,非常清新,另有一番風味。腐乳汁凱撒沙律,其實一向我都唔太特別喜歡吃腐乳,不過呢度嘅腐乳經過廚師嘅調味,同平常的味道有唔同,配上沙律菜覺得好特別,很有驚喜,沙律菜亦很新鮮。二人餐嘅主菜主要都係pizza,而且係handmade sourdough,本身我地都好鍾意食披薩,我地叫左個煙肉芝士漢堡披薩,芝士味香濃,而且沙律醬很多,非常滋味,漢堡切成肉粒,肉味香濃,餡料非常豐富,一啲都唔吝嗇。飲品方面,餐廳主要係tap beer,選擇很多,朋友叫
威士忌燒烤炸雞翼
飲品方面,餐廳主要係tap beer,選擇很多,朋友叫左啤酒Classic Pale Ale,麥味相對濃郁,喜歡麥味重嘅朋友可以試一試,雖然呢度喺酒吧,不過第日要返工,所以我就揀左無酒精嘅Lemoandae,呢杯就帶有微酸,非常清新。
餐廳本身有搞$300兩小時free flow,無論係啤酒,house wine,甚至果汁都可以,下次第日唔洗返工,再約朋友黎飲返杯。