2021-12-30
今次黎到觀塘,就試下呢間開左唔係好耐既台灣野~ 感覺好舒服,牆上面仲有寫住”觀塘除左塞車之外,仲有壹.01”,真係幾應景😂 野食方面質素幾好,雖然地理位置隱蔽啲,但都值得上黎試👍🏻 用QR code 落單都方便,同埋好少可呢類餐廳會有Wi-Fi,幾啱聚腳~ 宜家2點半後會緊9折~ 所以下面既價係折左之後既價錢,宜家真係更加抵食,係幾好既小店👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)邪惡蛋之戀😈🥚❤️ (芋泥肉鬆麻糬蛋餅🍠🐷🥞 ) - $35.1 (好味指數:😍😍😍😍🤩)原價49,呢個做緊特別discount所以係35蚊~ 有超多件🤩 總共有7件咁多,仲要爆晒餡,喺外面好少見~ 果然係邪惡😈 香甜綿密既芋泥🍠加埋鹹香酥脆既肉鬆,鹹甜既crossover真係幾正~ 配埋煙韌既麻糬,口感更加豐富!蛋餅🥞唔會好多粉,表皮香脆,裡面質地幾Q彈,如果蛋香🥚再出啲就更加好啦😜蜜汁排骨便當🍖🍱 - $58.5 (好味指數:😍😍😍😍)炸排骨🍖好大舊,食落酥脆,醃得岩岩好幾惹味,唔會太乾都幾juicy,無落鬆肉粉都一樣唔會柴👍🏻 面頭仲有啲蜜糖🍯,甜甜鹹鹹互相平衡翻都唔錯~ 另外便當🍱既配料真係勁豐富,有鵪鶉蛋🥚、香
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
蜜汁排骨便當🍖🍱 - $58.5 (好味指數:😍😍😍😍)
炸排骨🍖好大舊,食落酥脆,醃得岩岩好幾惹味,唔會太乾都幾juicy,無落鬆肉粉都一樣唔會柴👍🏻 面頭仲有啲蜜糖🍯,甜甜鹹鹹互相平衡翻都唔錯~ 另外便當🍱既配料真係勁豐富,有鵪鶉蛋🥚、香腸片🥓、西蘭花🥦、翠玉瓜🥒,鵪鶉蛋🥚有鹵過,鹹鹹地,味道濃郁,口感細緻;香腸片🥓口感扎實有咬口,肉味幾出~ 而且飯🍚唔會爛,煮得岩岩好😜
魯肉便當🐷🍱 - $61.2 (好味指數:😍😍😍😍)
之前有比較過滷肉同肉燥既分別,呢到我就唔詳細講啦~ 今次既滷肉🐷肥瘦適中,油而不膩,入口即融,香味醇厚濃郁,汁亦都足夠用黎撈飯🍚,夠晒惹味,飯🍚一樣唔會爛~ 呢個便當🍱既配料一樣勁豐富,有鵪鶉蛋🥚、香腸片🥓、西蘭花🥦、翠玉瓜🥒同理酸菜,質素同上面排骨便當🍖🍱既配料一樣~
蘇子青瓜手撕雞🥒🐥 - $22.5 (好味指數:😍😍😍🤩)
跟住試左個冷盤,呢個手撕雞既雞皮同肉🐥既比例岩岩好,雞皮爽滑,肉質細嫩,啖啖肉, 都有雞味🐥,味道有啲似沙薑雞🐥,配埋清新爽脆既青瓜絲🥒,仲落左藜麥而唔係芝麻,感覺更加特別~ 如果鹹啲就更加好~
蜜汁台灣腸 🥓 - $13.5 (好味指數:😍😍😍😍)
比起便當🍱上面既香腸片🥓,呢個加左蜜糖🍯 更加有台灣風味亦都好食啲😋 皮脆肉香,一咬開就覺得好juicy,口感鮮嫩,唔會好多粉,有油香但唔覺得漏~
魯肉汁肉燥蔬菜🐷🥬 - $13.5 (好味指數:😍😍😍)
個菜🥬主要係翠玉瓜🥒同椰菜為主,上面再淋啲魯肉汁,菜🥬既份量幾多,不過呢個稍為凍左啲,啲菜🥬有少少硬,翠玉瓜都切得薄食幾腍,至於個魯肉汁同上面既一樣咁惹味,如果汁同肉燥可以再多啲,咁會熱啲同埋令到啲菜🥬腍啲
芋頭鮮奶 🍠🥛- $21.6 (好味指數:😍😍😍😍)
宜家做緊冬日優惠,所以係半價完再9折😜 呢杯感覺唔錯,奶味🥛香濃,芋泥🍠既比例都多幾足料,驚喜既位係有埋芋頭粒🍠,口感更加豐富,叫左少甜,亦都唔漏~
白桃烏龍茶 🍑🍵 - $13.5 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個係茶包🍵,茶葉🍃應該有用桃乾🍑炒過,有清新既果香又無糖,感覺健康啲~
好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍