2024-09-07
踏入9月,呢個夏天每次出一出街已經大汗搭細汗,去開寶琳,新都城廣場有一間椰皇甜品外賣店,每個UFO造型賣相太吸引了,真係要買唔同口味,為夏日消暑打打氣,返屋企慢慢歎住食。🥵💦☀️🥥🧉✨ 芒果UFO($56),椰皇裝住透明色的椰水果凍、芒果汁、粒粒鮮芒果果肉和迷你煙煙韌韌小丸子。食前加入特調椰汁,味道更昇華、椰香滿滿更滋味。食到落底,店舖已經刮了一片片的椰子果肉,整個椰皇真材實料,每一個都相當重秤。🥭🍡🥥✨ 芋泥UFO($49),另一款人氣推介就是芋泥系列產品,椰皇裝住芋圓、芋泥、紅豆粒、一半仙草、一半椰水凍,配料相對較多。粒粒芋圓大粒又好有咬口,芋泥口感綿密。椰皇UFO作為下午茶,食完都幾飽下,滿足感也很大。🥥🍠🫘✨ 冰吸薄荷生椰咖啡($42),一個Shot的特濃咖啡再用大量的椰奶撞入,用冰吸漿代替糖漿,入口濃郁的椰奶,非常順滑。之後留在口腔和喉嚨就是陣陣的薄荷,很強烈的涼浸浸感覺,而且飲完都幾醒神,真係為夏日而設的飲品。☺️👏🏼🧉☕️🥛