2010-10-19
有趣的是,我要打食評,搵味千拉麵上環店,見到味千拉麵 9 成分店都係喊樣! 真係好差喎!哈哈!9月24日去 Oliver's Super Sandwiches 食完 lunch 之後,經過見到味千拉麵有外賣午餐廣告!當時係 $35 連一罐汽水。事隔不足一個月,已經轉咗外賣午餐 Menu ,係拉麵連小食定食餐 $40 多元。一去到,唔見外賣午餐廣告,問一問門口叫 Number 嘅店員,佢帶我入去收銀,直接買就 OK !收銀員將外賣午餐 Menu 從收銀機下攞出嚟,買外賣好似咁鬼祟!我買咗:原祖叉燒拉麵 + 日式番薯 定食餐 $43收銀員叫我等大約 15 分鐘,等咗 10 分鐘,見到門口叫 Number 嘅位置,有兩袋外賣! 但係,好奇怪!門口叫 Number 嘅店員唔會叫外賣嘅Number !我見到有位外賣食客走埋去問,之後攞得!咁我好奇問吓叫 Number 嘅店員,唔該我嘅外賣有未呀?跟住,佢就遞咗剩低果袋俾我,好在問一問,否則我隨時白等15~20 分鐘! Lunch hour 得一個鐘,時間好寶貴! 個店員唔理外賣食客架! 點得呀?企門口果個,一定要「醒」家嘛!原祖叉燒拉麵,湯分開
我買咗:原祖叉燒拉麵 + 日式番薯 定食餐 $43
原祖叉燒拉麵,湯分開上。拉麵無腍到,有 5 塊圓碌碌叉燒,唔通係豬展?味道唔錯!只係個邊有點燶!肉同肥肉比例均勻!有半隻蛋,幾入味!仲有木耳絲、好多海帶,不過,湯依然咸咗些少!
日式番薯以椰菜絲墊底,可惜,炸番薯下面俾椰菜絲弄濕,腍哂! 仲要係炸粉變咗白色一撻撻!食之無味,棄之可惜!最終,我食咗一塊!其他唔要!呢個小食真係唔掂!