2016-03-23 313 views
旺角食肆林立,但質素參差,特別係放題,聽朋友介紹瓊華有間日式放題應有盡有,由涮涮鍋到甜品質素不錯,兼且裝修環境也新淨,在油麻地返工的我佔盡地利,放工同友人齊齊食好野! 時間為六時多,仲未踏入黃金時間可以唔洗同人爭。店內以淺啡及黑做主調,用上不倒翁做裝飾,食物bar配以spot light,落望非常醒神 火鍋及前菜區-前菜有沙律、凍豆腐等。旁邊有不同的醬料以供選擇,大愛胡麻醬沾肉!火鍋材料區選擇多元化,有各種丸類(包括我最愛芝心丸仲有好得意既熊仔日式魚蛋);娃娃菜、生菜、冬瓜,粟米等數類菜類及菇類;烏冬、公仔麵、拉麵等。飲品都相當多選擇,除左熱綠茶及水蜜桃/檸檬柑吉沙冰外,雪櫃內獨立包裝的飲品都可以任飲,連忌廉溝鮮奶都有 我地今次試試$298的涮涮鍋套餐,湯底揀左蕃茄及豬骨骨膠原湯底,蕃茄湯底味幾香濃圖中為中級肥牛以及黑毛豬。肥牛脂肪同肉層層分明,牛味夠晒重亦都唔會韌,不錯。黑毛豬肉質軟稔,肉味似乎比牛更濃郁,也沒有豬的羶味我地仲追加左海鮮盛宴$50 刺身有帶子、牡丹蝦及生蠔。生蠔肥美配上微酸的醬汁,入口有陣陣海水鹹鮮味,一點都唔腥

蕃茄及豬骨骨膠原湯底
肥牛
黑毛豬

我地仲追加左海鮮盛宴$50
刺身雜錦
生蠔
海鮮拼盤

刺身有帶子、牡丹蝦及生蠔。生蠔肥美配上微酸的醬汁,入口有陣陣海水鹹鮮味,一點都唔腥。帶子新鮮、牡丹蝦大隻爽口。

海鮮拼盤都十分豐富,有鯛魚、蠔、蝦、蜆及帆立貝

轉戰熟食-有串燒/天婦羅corner- 個人好欣賞燒雞翼同埋燒豬腩肉。雞翼香脆而不乾,燒豬腩肉脂肪與肉相隔唔會過鹹,入口鬆化,兩者都有獨特的鹹味,有點似淮鹽呢!

天婦羅也不錯,好多都係即炸我即夾,炸漿夠薄脆
黎到甜品-細細件都相當精緻,最好食係朱古力opera!朱古力香濃而不會太甜,一件一啖岩岩好。另外桂花凍都非常吸引,貌似水玄信餅但以桂花代替櫻花,外表晶凝剔透,果凍本身好挺身,滲有陣陣桂花香,清甜解渴!

其實仲有雀巢雪糕同雪糕,但真係好飽食唔落了!

加埋一一個人唔洗五百蚊,食物種類選擇夠多而質素也不錯,值得一試!
Type of Meal
Dinner