2018-03-10
位於商業大廈既1間正宗印度素咖哩餐廳,入門口見到有東南亞藉既廚師整既印度班戟。有2大排枱,寬闊環境,左右2邊都有露天座位,選擇坐出面free d。餐牌有超級多選擇,每個category 都有至少8款味道。叫左特製薩拉維亞套餐($90),蔬菜咖哩($70),蔬菜班戟($65),乳酪芝士餃子($40)。套餐有1塊印度麥餅,1塊炸餅,1塊米餅(白色),有碗飯,上面有一個小碟(侍應話係辣and酸),有10款醬料配搭,有選擇困難既最岩揀尼個地道套餐,試哂所以印度香料。由鐘方向順時針起,依次既味道: 咖哩雜菜(唔辣,就咁食/配飯唔錯,味道1st),乳酪(淡味,炸餅配乳酪,帶出炸餅鹹味),咖哩(重香料味),黃咖哩(有薯仔,就好似平時食既咖哩,不過甜甜地,味道2nd),辣咖哩(侍應講明辣,比其他醬料辣,但接受到),乳酪(有d蔬菜(?)係入面,食落乳酪味濃過之前個款),其餘既同之前差唔多,味道就重香料。第1次食,無從入手,侍應就話你鍾意落咩料就加入飯到。醬料配飯and印度餅出奇好食,如果就咁食醬,怪怪地,不過乳酪就咁食,味道good。原來真正既食法係,將d飯倒落個大盤到,加入你鍾意既醬,用手拌既,用手食
套餐有1塊印度麥餅,1塊炸餅,1塊米餅(白色),有碗飯,上面有一個小碟(侍應話係辣and酸),有10款醬料配搭,有選擇困難既最岩揀尼個地道套餐,試哂所以印度香料。由鐘方向順時針起,依次既味道: 咖哩雜菜(唔辣,就咁食/配飯唔錯,味道1st),乳酪(淡味,炸餅配乳酪,帶出炸餅鹹味),咖哩(重香料味),黃咖哩(有薯仔,就好似平時食既咖哩,不過甜甜地,味道2nd),辣咖哩(侍應講明辣,比其他醬料辣,但接受到),乳酪(有d蔬菜(?)係入面,食落乳酪味濃過之前個款),其餘既同之前差唔多,味道就重香料。第1次食,無從入手,侍應就話你鍾意落咩料就加入飯到。醬料配飯and印度餅出奇好食,如果就咁食醬,怪怪地,不過乳酪就咁食,味道good。原來真正既食法係,將d飯倒落個大盤到,加入你鍾意既醬,用手拌既,用手食,正宗食法,我見到南亞藉食客既食法。
蔬菜咖哩入面有豆角,青豆,蘑菇,蛋(?我見到係好似蛋既物體),仲有其他蔬菜。尼款咖哩好好食,同平時食既唔同,唔辣,少少甜,雖然落左香料,但食落口唔會有一大陣味仲係口腔到。配飯一流。
蔬菜班戟係侍應推介,因為有太多款唔知揀咩好。size有10吋(?),好大塊。有4款醬,黃芥末(?),椰蓉醬(?),咖哩x2。就咁試d醬,好難形容。不過加d班戟,又OK。有超多蔬菜係入面,班戟入面係白白地色,質感有d似平時既pancake,冇軟既感覺,但好好食,好香,一定要叫。
印度酪奶餃子牛奶,我以為係餃子外型,入面有芝士,浸係乳酪入面。錯哂,係長方形,用椰子做,乳酪,甜醬淋係面,好重椰子味,食落一d都唔甜膩,愈食愈好味甜。尼個甜品好驚喜。
總體,樓面至廚房都係南亞藉既侍應,好有feel,用英文溝通冇問題,仲會介紹食物。不過最好講解下每款醬係咩就更好。環境服務一流,多人食會好d,試得多d,仲有breakfast(9點),lunch set添,good。