麻甩專員趁禮拜六去轉港島貪條街無咁多辦公室人士可以唔洗等咁耐位食飯今次帶大家去出晒名好食嘅「樓下冰室」到食飯店內裝飾成浸港式嘅味道出晒黎,侍應個look係茶記look,係差支原子筆同一疊字落單姐店內食物款式多,基本上日日黎食都唔會嫌悶個種《蔥花叉燒滑蛋飯》上檯個下直頭係嘩左一聲,侍應姐姐見我咁嘅反應望住我笑半熟帶流狀既蛋好光亮,叉燒好多舊而且唔薄成個飯好大碗,每一啖都可以有飯有蛋有叉燒,唔怕食到最後剩係得返飯《潮州蠔仔肉碎泡飯》內料有蠔仔,冬茹片,好似仲有少量荀片粒湯頭清甜帶有少量芫茜嘅清香,蠔仔份量多,泡飯每粒充分浸滿湯嘅甜味食完飲完唔會口乾另外食港式茶記一定要飲紅豆冰懷舊嘅紅豆冰杯插住飲管+匙羹,一邊飲一邊食紅豆花奶同冰同紅豆嘅份量完美,好飲----------------------------麻甩專員評分區店內環境: 10/10食物外觀: 10/10食物味道: 10/10整體分數: 10/10翻食指數: 10/10 ----------------------------
今次帶大家去出晒名好食嘅「樓下冰室」到食飯

店內食物款式多,基本上日日黎食都唔會嫌悶個種
蔥花叉燒滑蛋飯

半熟帶流狀既蛋好光亮,叉燒好多舊而且唔薄

潮州蠔仔肉碎泡飯

《潮州蠔仔肉碎泡飯》內料有蠔仔,冬茹片,好似仲有少量荀片粒
食完飲完唔會口乾
紅豆冰

另外食港式茶記一定要飲紅豆冰
懷舊嘅紅豆冰杯插住飲管+匙羹,一邊飲一邊食紅豆
花奶同冰同紅豆嘅份量完美,好飲

----------------------------
翻食指數: 10/10
----------------------------
2022-05-14
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
蔥花叉燒滑蛋飯
潮州蠔仔肉碎泡飯