2010-12-17
第一次吃大利清湯腩,是在N年前中環翠華旁的那一間,吃過覺得又貴又不外如是,未幾已開門大吉。在到灣仔返工,發覺好似總有一間係左近,屈指一算現在好似已經有三間。這一間是最新才開張的,位於舊大公報後巷,真係唔講未必知。今日一個人食晏,諗唔到食乜之下,決定再俾多一次機會大利。進去之後,果然一如所料,人影都唔多隻,但反而有批學生,原來學生係度中午食有節扣的。叫了一碗牛腩金錢肚粗麵,湯底果然一如店名是清湯。麵條唔知係咪因為粗麵的關係,我諗煮耐d會更好,過硬了。先吃一口金錢肚,一點也不韌,而且難得是清湯煮法還能保留到牛肚味,真要比較牛肚和牛腩,我覺得金錢肚更值得一試。牛腩煮得腍,一夾已經差唔多散開,味道比我第一次在中環吃好,那一次的牛腩我還記憶猶新,因為我那時是在咬橡筋。但如果真要比較清湯腩,還是始終覺得九記好。這一次是滿意的,也把我N年前的壞印象一掃而空,怪不得之前阿蘇也推介,雖然我個人有時不是很認同她的飲食論。
這一間是最新才開張的,位於舊大公報後巷,真係唔講未必知。
今日一個人食晏,諗唔到食乜之下,決定再俾多一次機會大利。