2011-02-23
11月27日, 平時去開大坑, 都係喺大街搵食多, 都不外乎越南野, 民聲… 今日竟然喺d車房橫街中, 發現到呢間大排檔! 原來佢地只開星期一至星期六, 晚上仲要唔開添~ 好好彩今日係星期六中午, 有幸一試佢地嘅招牌豬扒~::: 豬扒出前一丁 ::: $21單睇外表, 豬扒確實似係落咗功夫, 有色水得嚟仲唔係乾爭爭~ 生菜份量都好多, 直頭蓋住晒d麵~ 先食一件豬扒, 肉質幾夠淋, 又唔會嚡口, 肥瘦適中~ 仲啖啖都食到鹵水味, 加上好似煎過咁嘅外皮有dd脆, 確實冇失望~! 出前一丁就比較差, 有d懷疑佢地係咪用丁麵… 本身唔似煮得好耐嗰隻色, 麵身仲係攣攣地顏色仲好實, 但係食第一口已經唔夠彈性好淋, 一咬就散… 湯底嘅濃度亦唔似用丁麵味精粉, 可能加咗d鹵水汁啦…::: 蛋牛多 ::: $11蛋牛份量都算多, d蛋牛邊好似想湧出嚟咁~ 咸牛肉同蛋嘅比例均勻, 咸牛肉嘅味道同蛋漿好夾, 而且成塊蛋牛仲煎到有少少燶邊勁香口! 麵包亦同樣新鮮, 烘得均勻之餘又脆又鬆化~ 好好味!!!::: 奶醬多 ::: $6多士算厚, 奶醬係正常份量, 勝在搽得非常均勻~ 仲要讚下佢個麵包夠新鮮烘
::: 豬扒出前一丁 ::: $21
::: 蛋牛多 ::: $11
::: 奶醬多 ::: $6
多士算厚, 奶醬係正常份量, 勝在搽得非常均勻~ 仲要讚下佢個麵包夠新鮮烘得又脆, 咬落好鬆化~
::: 凍奶茶 ::: $11
凍奶茶反而唔係太啱我地口味, 奶味唔太豐富, 突出了茶嘅澀味, 不過都好夠凍~
食物有好食嘅有麻麻嘅, 不過如此風味懷舊大排檔, 真係買少見少, 有機會撞啱時間我地都會再嚟~