2021-09-23
去完龍尾灘玩,返到大埔想睇下附近有咩好嘢食,見到網上推介homeland 手工意粉,我即刻去搵路。就喺東昌街一個好細嘅門口,入到去原來卧虎藏龍。抗疫套餐,主菜配沙律及飲品都係一百蚊左右。我點了松露啡菇雞胸闊麵條$98, 加配德國腸拼盤$88。 朋友叫咗個 Egg Benedict $98,再加香辣蕃茄白酒煮青口$88。跟餐送嘅田園沙律🥗非常新鮮咬落去爽脆。個醋酸甜度調得啱啱好,好開胃。德國腸配酸菜薯蓉腸仔有3款:Regensburger, nurnberger, super prork cheese。 好多肉汁勁 juicy , 腸皮好脆。 薯蓉打得好滑好creamy,薯香味重。 德國酸菜亦都好好味, 實在太好食如果可以多啲就好喇,勁貪心😛。松露啡菇雞胸闊麵條🍝果然眾望所歸,佢嘅手工意粉真係好高質素,通常我唔食咁厚嘅闊麵條,因為怕硬。但係佢呢個闊麵條好有咬口。 個 pasta 一放上枱松露味已經撲鼻而來,啡菇有菇汁好鮮甜。雞胸肉一啲都唔dry。 個忌廉汁做得啱啱好,好creamy, 完美地包圍每一條麵條。 上面啲沙律芽菜好清新,草香味濃, 加上爽脆嘅口感可以中和返heavy 嘅醬汁。
跟餐送嘅田園沙律🥗
非常新鮮咬落去爽脆。個醋酸甜度調得啱啱好,好開胃。
德國腸配酸菜薯蓉
松露啡菇雞胸闊麵條🍝
果然眾望所歸,佢嘅手工意粉真係好高質素,通常我唔食咁厚嘅闊麵條,因為怕硬。但係佢呢個闊麵條好有咬口。 個 pasta 一放上枱松露味已經撲鼻而來,啡菇有菇汁好鮮甜。雞胸肉一啲都唔dry。 個忌廉汁做得啱啱好,好creamy, 完美地包圍每一條麵條。 上面啲沙律芽菜好清新,草香味濃, 加上爽脆嘅口感可以中和返heavy 嘅醬汁。 absolutely blown me away 👍🏻👍🏻👍🏻 鍾意食菇/ 食意粉嘅人一定要試😋。
Egg Benedict🍳
又有邊個估到98蚊嘅餐可以咁重料?果然係良心小店💞 有bacon ,有腸仔,仲有煙三文魚整到朵花咁,蛋好流心。正👍🏻
香辣蕃茄白酒煮青口🦪
青口係比較細,唔腥無沙,汁好惹味。
大埔呢區真係好多隱世小店,見到隔離枱點了pizza同埋漢堡, 勁靚。呢啲小店嘅服務質素超高, 因為落雨見我淋濕了仲奉上熱水一杯, 好有人情味。我下次一定會再返來encore👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻