2021-03-01
估唔到喺大埔都會搵到食物高質精緻、裝修又靚嘅法國菜,可以同男朋友嚟拍拖食下好嘢☺️自家製蟹餅炸得香脆,上面有一梳梳蟹肉同魚籽非常吸引,蟹餅入面好足料所以食落比較實,忌廉汁加咗洋蔥幾香,檸檬味可以更加出~法國蘇菲亞生蠔大隻又肥美,不過唔夠海水或者鮮甜味,唧檸檬汁之外要配埋蕃茄莎莎醬。南瓜忌廉湯上菜時微暖,口感香滑好creamy,蒜蓉包亦好香脆~蟹肉扁意粉非常惹味,除咗辣椒粒嘅微辣外仲有蒜片同羅勒嘅香味,味道均勻沾滿每條意粉,蟹肉份量多每啖都食到,另外仲有蘑菇片食落更豐富。慢煮黑毛豬鞍烤得好靚,調味同生熟程度都恰到好處,厚肉得嚟非常軟腍易切,配上焦糖蘋果片同蘋果蓉好夾,伴碟嘅係紫薯蓉夠晒特色,覺得多啲焦糖蘋果醬會更正!最後嘅甜品雖然配搭簡單但擺盤好有心思,雪糕係好少食到嘅開心果味,Macaron就好香雲呢拿杏仁味,食飽飲埋杯酒真係好滿足呢!
南瓜忌廉湯上菜時微暖,口感香滑好creamy,蒜蓉包亦好香脆~ 蟹肉扁意粉非常惹味,除咗辣椒粒嘅微辣外仲有蒜片同羅勒嘅香味,味道均勻沾滿每條意粉,蟹肉份量多每啖都食到,另外仲有蘑菇片食落更豐富。