2017-11-22
今日入咗中文大學睇阿囡dem beat, 想感受下佢地大學生嘅生活點滴. 睇完dem beat, 就去咗附近鄭裕彤樓三樓一間西餐廳'Stage'食午飯。 據聞鄭裕彤樓係商科學生上堂嘅地方,而呢間西餐廳因為價錢比其他canteen略貴,所以比較多教授喺度食飯。而且阿囡話呢間餐廳算係全中大比較好食。餐廳有兩張大圓梳化卡位,面向Hyatt 酒店和平台,十分開揚舒服,適合大夥兒一齊坐,幸運地我哋就可以坐到呢種梳化座,好開心!另外還有頗多方枱和吧枱。 阿囡話座上客多數都係教授,我印象中教授係着得好整齊好斯文,但原來都好casual。餐廳係自助形式,要排隊買餐,主菜之餘亦可加錢要小食或飲品。價錢的確好抵,一個special burger 只需$45, 加埋一支 Snapple果汁就加多$15, 而一個蜜桃燒汁豬柳飯就只需$40,加多一罐ginger ale 只需加多$5, 超抵! 除咗主菜,仲有甜品可供選擇。 個burger都好夠大個, 夾著牛肉薄片,再配有生菜,味道都幾好,如果有薯條半碟就更好。蜜桃燒汁豬柳飯賣相唔錯,嚿飯係長方形好夠特別,豬柳夠大塊,還有兩塊,可惜味道比較淡,而燒汁如有點蜜桃甜
蜜桃燒汁豬柳飯賣相唔錯,嚿飯係長方形好夠特別,豬柳夠大塊,還有兩塊,可惜味道比較淡,而燒汁如有點蜜桃甜味會好些。。
用餐完畢,要自己把餐具放在回收桌上,還要把㕑餘清理後分開刀义碗碟擺放,我覺得呢仲飲食文化值得推廣。
坐上客除咗教授外,亦有學生。佢哋枱面好多時都會放咗一部電腦喺度,一時食下飯,一時又同同學傾下project或閒談校園生活, 成間餐廳大學氣氛濃厚,頓時覺得自己好似同佢哋一齊係中大讀書咁,好有「那些年」feel啊!