2019-05-13 39 views
復活節假期,當然係時間食番餐好啦! 早前跟一位住在錦田的朋友聯絡, 就約好他帶我來這個高埔村食街的這間叫崟的高級日本料理店共享午餐。我都係第一次坐喺大廚面前食鐵板燒, 朋友揸主意點了一個二人餐。店內裝修比較明亮,圍住鐵板燒的有十個位置,還有一個小酒吧在門口的一旁,店內播放著輕快英文音樂, 悠閒的假期開始了前菜是我近期喜歡的冰菜撈成的沙律,冰菜上面灑上一些柚子醋,健康又美味, 真係好鍾意!正當我欣賞冰菜時,大廚加熱一個紅色LC盤子原來他是烹調白甘鯛, 當他把白甘鯛的放在有190度滾油的盤子後,馬上要蓋上蓋子。你會聽到咕嚕咕嚕咕嚕的聲音。白甘鯛上面有捲起捲起的白色一層,那就是他的魚鱗,可以連埋一齊食。脆卜卜的魚鱗是我食過最好味的魚皮啦! 旁邊的是枝豆薯蓉黑松露汁, 黑松露味不會太重,甘鯛魚其實水份好十足我覺得可以點一下前面的黑胡椒鹽,分外鮮味。孟加拉大蝦, 成隻手臂咁長嘅大蝦,經過大廚巧手處理, 砌成一粒粒再將蝦膏撈埋牛油做一個醬汁,蝦肉爽口彈牙, 配埋蝦膏醬特別有特色,真係冇得頂呀。 當我品嚐大蝦美味時, 突然我注意力放了生命麵包上, 大廚在我面前放上一塊盪了崟字的麵包, 另外他在鐵板上

正當我欣賞冰菜時,大廚加熱一個紅色LC盤子

甘鯛魚其實水份好十足
我覺得可以點一下前面的黑胡椒鹽,分外鮮味。

當我品嚐大蝦美味時, 突然我注意力放了生命麵包上, 大廚在我面前放上一塊盪了崟字的麵包, 另外他在鐵板上處理從白色膠盒中拿取了兩塊外表沾上白色粉末的東西。 我奇怪著他是什麼, 原來是珍貴的鵝肝。

鵝肝經過師傅巧手烹調,入口即溶, 咬下鵝肝時, 油脂會滲入麵包上, 成吋厚的鵝肝, 有一隻匙羹的大小,感覺非常高級。

薄切黑豚肉捲, 用黑豚肉包住碎蔥,豬肉可以點一點芝麻汁,芝麻汁係用蘋果洋蔥芝麻醋
混合而成的, 酸酸甜甜, 又帶一點洋蔥的辛辣,好味。

最後食完炒野菜,櫻花蝦炒飯和麵豉湯, 非常滿足。

甜品我叫咗一個青檸雪葩, 清一清味蕾, 完美作結。

怪唔得臨走前,見到有位香港客人帶著意大利朋友一行六七人都要來這一間高級日本鐵板燒共進午餐。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:8.5