2021-08-29 112 views
今日朋友約我去海怡半島Prada outlet 行吓,順便喺附近搵食,佢話鴨脷洲街市翻新左冇幾耐,好似有好多嘢食,於是就去探索一吓!一直以為佢講嘅係鴨脷洲大街個街巿,原來佢帶咗我去西邨街市,街巿前身係點我真係唔知,不過翻新咗之後裡面除咗有新鮮嘅食材賣,仲預留一部份賣小食,種類都算多,樓上有間叫蟹點嘅食肆,朋友見到隻蟹就話要試店內冷氣充足,大排檔的格局,突然令我想起新加坡🇸🇬食客都係附近街坊,氣氛非常熱鬧點完餐侍應好快送上圍裙同手套,俾我哋一陣食蟹時用泰式爆炸蟹,用炸蒜、香茅、辣椒同咖喱葉等材料炸蟹,隻蟹都幾大隻,味道好惹味,越食越辣炸蝦餅味道都可以,可惜唔夠彈牙泰式炒芥蘭,叫咗少辣,但都幾辣吓其實間鋪仲有其他粵菜同埋潮州菜食,食物選擇多,不過我哋今次主要食泰國菜,食咗3樣嘢$719,貴唔貴就見仁見智喇!

店內冷氣充足,大排檔的格局,突然令我想起新加坡🇸🇬

食客都係附近街坊,氣氛非常熱鬧

點完餐侍應好快送上圍裙同手套,俾我哋一陣食蟹時用

炸蝦餅味道都可以,可惜唔夠彈牙

泰式炒芥蘭,叫咗少辣,但都幾辣吓