2023-09-12
尖沙咀站b2出口,沿住金馬倫道直行去到 The Cameron轉左上電梯,好快就見到一間左手邊有水池瀑布、門面好靚既日式餐廳。內裏環境都好有地道日本居酒屋風味,好正嘅環境,真係要有一秒去到日本嘅感覺!我地預先訂咗位,估唔到係reserved左既枱面上,仲有個牌寫咗我地既名,五星級酒店嘅服務,估唔到呢度都有。黎到呢度一定一定一定要試佢嘅串燒!係即席既炭火生燒。不過千祈唔使擔心會大煙或者大味,餐廳既裝修超細心,炭燒嘅位置,係好似玻璃房咁,有玻璃圍住,令到客人可以欣賞到店員細心處理嘅炭爐燒烤,而又唔會畀啲煙攻到。西瓜冰沙$38好飲!西瓜香甜味濃,仲有加咗少少檸檬嘅清新, 一路飲住嘢,一路啲串燒慢慢燒出嚟上枱。炭燒越南海蝦$88炭火燒出嚟嘅果然唔同!嗰種炭燒香氣絕對無可替代,蝦好新鮮大隻彈牙!炭燒墨魚仔$88/份好新鮮!一咬仲會爆墨汁,勁香!酩酊玉子燒$98100分既玉子燒!唔好睇少呢度,呢個可能係我食過最好食嘅玉子燒!真係要試!好香軟嫩滑!燒得好正!配明太子沙律醬,調味都做足100分😋燒花魚一夜干grilled Hokke $188魚好入味,燒得啱啱好,唔會太乾,配搭柚子豉油,味道prefe
沿住金馬倫道直行去到 The Cameron轉左上電梯,
好快就見到一間左手邊有水池瀑布、門面好靚既日式餐廳。
內裏環境都好有地道日本居酒屋風味,
好正嘅環境,真係要有一秒去到日本嘅感覺!
我地預先訂咗位,
估唔到係reserved左既枱面上,
仲有個牌寫咗我地既名,
五星級酒店嘅服務,估唔到呢度都有。
黎到呢度一定一定一定要試佢嘅串燒!
係即席既炭火生燒。
不過千祈唔使擔心會大煙或者大味,
餐廳既裝修超細心,
炭燒嘅位置,係好似玻璃房咁,有玻璃圍住,
令到客人可以欣賞到店員細心處理嘅炭爐燒烤,
而又唔會畀啲煙攻到。
西瓜冰沙$38
炭燒越南海蝦$88
炭火燒出嚟嘅果然唔同!
嗰種炭燒香氣絕對無可替代,
蝦好新鮮大隻彈牙!
炭燒墨魚仔$88/份
好新鮮!一咬仲會爆墨汁,勁香!
酩酊玉子燒$98
100分既玉子燒!
唔好睇少呢度,呢個可能係我食過最好食嘅玉子燒!真係要試!
好香軟嫩滑!燒得好正!
配明太子沙律醬,調味都做足100分😋
燒花魚一夜干grilled Hokke $188
魚好入味,
燒得啱啱好,唔會太乾,
配搭柚子豉油,味道prefect fit!
另外真係不得不大力推介呢度嘅串燒燒鳥!!
日式燒鳥即是以雞全身不同部位來串燒,
普通嘅雞翼、手羽中、雞軟骨、雞腎、雞子,
呢度當然有, 水準亦高!
汁燒雞肝($43) 好好味而且燒得唔會好似其他地方咁粉咁散。
月見免治雞肉棒($60) 其他地方好多都有,不過呢度係真係真心好食過其他地方好多!
最與別不同係呢度仲有提供好多特別部位既選擇,例如雞尾($43), 即係雞pat pat。由於呢個部位脂腺分泌豐富,所以口感會油膩軟綿一d, 而且帶有獨特味道。
最特別既係"提燈"!!
我真係第一次食。
串住有個黃澄澄既波咁,真係好似燈籠咁, 但究竟係咩嚟㗎呢?
原來是母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃,
鼓起勇氣去食,
成個"燈"味道口感的確有啲似未熟蛋黃,類似平時大約8成熟既蛋黃吧,
無流心, 杰杰稠稠咁,但又熟唔曬嘅蛋黃感覺。
其他地方真係冇見過,
好特別嘅體驗!
推介大家嚟試下呢度嘅串燒燒鳥!
全方位享受雞嘅串燒