2022-10-13
之前經過囍帖街,見到呢間店舖新開張,金子半之助,嗰名好特別,望落好吸引。番去搜尋過,原來呢間餐廳大有來頭,曾連續七屆獲「日本全國金賞」被譽為日本天下等一丼!這裏的丼飯其中一個特別之處是用了由日本特製的高級胡麻油,所以用此油炸出來的天婦羅顏色會相對深一些,但是同時亦會更有胡麻的香味。店舖門口有日本風格,走無印風路線,燈光明亮!我地每人叫了一個天丼,再加小食!車海老軟殼蟹天丼$168我地係一心想試這個天丼,因為這就是連續七屆獲獎的丼飯!呢個天丼除咗有車海老同軟殼蟹之外,仲有小柱魷魚天婦羅餅、夾豌豆、海苔以及溫泉蛋天婦羅。天婦羅的款式和份量都非常之多,急不及待想試一試!天丼嘅天婦羅都係即叫即做,全部都新鮮熱辣辣,要小心慢慢食,唔好燙親個嘴!先講講車海老天婦羅,車海老又叫日本對蝦,竹節蝦,車海老嘅size非常大,天婦羅粉嘅厚度剛剛好,而且沒有鬆散。車海老肉質爽口新鮮!配合埋天婦羅醬汁,更加好食!軟殻蟹天婦羅,天婦羅粉嘅水準同車海老一樣良好,軟殼蟹好鮮味,肉質厚實,咬落外脆內軟,非常有蟹味!之後係小柱魷魚天婦羅餅,魷魚份量多,咬落啖啖魷魚,又脆又煙韌。可以享受到唔同口感嘅天婦羅。夾豌豆的味道可以
店舖門口有日本風格,走無印風路線,燈光明亮! 我地每人叫了一個天丼,再加小食! 車海老軟殼蟹天丼$168
我地係一心想試這個天丼,因為這就是連續七屆獲獎的丼飯!
呢個天丼除咗有車海老同軟殼蟹之外,仲有小柱魷魚天婦羅餅、夾豌豆、海苔以及溫泉蛋天婦羅。天婦羅的款式和份量都非常之多,急不及待想試一試! 天丼嘅天婦羅都係即叫即做,全部都新鮮熱辣辣,要小心慢慢食,唔好燙親個嘴!
夾豌豆的味道可以平衡口腔的油膩感。
海苔天婦羅十分薄脆,一點也不油。 最後係溫泉蛋天婦羅,佢可以做到外脆但裏面仍然係流心,係超級流心,做得好出色,要做到這個控制火候十分重要,好依賴師傅的經驗。
將溫泉蛋汁混合上日本丼飯一齊食,可以將整個丼飯嘅味道提升一個層次!
總括而言,這個丼飯非常好食! 上天丼$118
上天丼最主要天婦羅係赤甘鯛和海老,其他配搭的天婦羅則與車海老軟殼蟹天丼一樣。
點餐時看到可以分開汁上,這一碗我們特別試下,試一下有何分別,最後我們覺得師傅淋的話,汁會分怖較平均,味道較好! 先講赤甘鯛天婦羅, Size亦非常大,咬落去亦係外脆內軟,魚肉有厚度,啖啖肉而入口即溶,魚味亦非常濃郁!
海老天婦羅,雖然size不及車海老天婦羅,但亦非常新鮮,它的味道更為濃郁。
其他配搭的天婦羅同前者一樣非常好吃,水準保持到。 菇菌天婦羅$18
海苔天婦羅$8
最後多點左菇菌和海苔天婦羅,菇菌是一束炸的,菇菌入邊仍然juicy ,天婦羅散發出濃烈的菇香味!
兩個套餐也有味噌湯和漬物,好滿足!
天丼是指天婦羅丼,朋友好奇問為什麼天丼的天婦羅不及一般的天婦羅脆口?其實係有原因的!
為咗解答他,我上網搵左答案!天丼傳統的做法是在熱烘烘的飯上放上新鮮炸起的食材,然後再淋上天丼獨特的醬汁,務求每件天婦羅都能均勻地沾上醬汁,因為淋了醬汁,所以天丼嘅天婦羅不及一般的脆口,反而是希望醬汁能平均沾到每件天婦羅上!每一間天丼店舖用的醬汁也是獨家秘製,而金子半之助的醬汁是秘傳的,由江戶時代開始傳了好幾代! 欣賞這間餐廳有很多資訊給食客,無論餐牌或是座位前面,都有很多關於天丼的知識,教客人如何享受一頓美味的天丼!
估唔到食一頓飯也可以學到這些知識和歷史,證明每道菜式都有其特別之處,只要肯發掘,就可以學到好多野!