2010-10-01
早排,郵差派咗沾仔記單張俾公司,我一於睇吓!無意中知道中環區有抵食粉麵店,搵日試吓!終於,搵到今時今日去試!睇吓 Menu ,只得幾個配搭!單併、雙併、及三併。以牛肉、鯪魚球及雲吞;麵、河粉、米粉。但係唔好睇少,原來仲係榮獲米芝蓮 2009 & 2010 推介! 我對牛肉有皮膚敏感,所以只好叫其餘兩款!鯪魚球雲吞河 (走蔥) $22 + 豆漿 $6當店員將碗河擺上枱,我見到兩粒超大嘅鯪魚球, 嘩!仲大粒過山竹牛肉少少,真係好驚喜! 食落又唔係想像中咁腍蓆蓆,彈牙架!亦唔少得陳皮粒,甘香撲鼻!雲吞細少少,將近乒乓波咁大粒,入面有兩、三隻蝦,落足本呀!蝦爽身之餘,仲去埋蝦腸!感覺衛生!食得滋味!河粉幼身,又白又滑;食到尾都依照一條條唔會斷開哂!難得搵到有番咁上下嘅好質地河粉!唯一缺點係俾4 粒大嘢壓住,比較難夾!至於湯底夠清兼少油,亦唔會令河粉唔夠味!我叫豆漿嘅時候,無為意係杯抑或支裝;無諗到 $6 係1支豆漿!算幾濃,又唔會太甜!呢餐真係好抵食!不過,我發覺呢度好多匙羹都崩咗少少, 楝咗起碼5~6 隻先搵到隻完整無缺,大家下次幫襯留意呀!
終於,搵到今時今日去試!
我對牛肉有皮膚敏感,所以只好叫其餘兩款!
鯪魚球雲吞河 (走蔥) $22 + 豆漿 $6
至於湯底夠清兼少油,亦唔會令河粉唔夠味!
呢餐真係好抵食!