2019-01-03
今日朋友介紹來這間大埔林村裏面的荷華庭園餐廳, 估唔到遠離煩囂, 在鄉村裏有間咁正嘅咁有情調的餐廳。 幾個月前來林村許願樹都沒發現到, 這間餐廳正正在林村許願樹後面, 這裏佈置得很特色, 富有庭園設計, 在這裏進餐, 除了氣氛浪漫外, 還有一份心曠神怡嘅輕鬆自在感覺。睇過餐牌, 食物種類甚多, 還有一些特色套餐 。我們兩人就點了個二人套餐:紫河甜心套餐,盛惠980元, 分別有 前菜、餐湯、主菜、甜品和飲品, 豐富到極。 於咁正嘅環境下享受這頓晚餐,價錢絕對超值。前菜有海蝦鮮果沙律,大大份又賣相吸引, 除了蝦新鮮彈牙外,沙律菜口感也爽脆,加上多款健康生果如木瓜、菠蘿、士多啤梨和奇異果, 絕對可以幫主菜來臨前打響頭炮,健康美味,正!餐湯有兩款選擇,分別是酥皮焗龍蝦湯和法國野菌湯,就選 法國野菌湯,菌味濃香,愈飲愈回味滿足。再來燒焗日本黃金帆立貝,賣相吸引之餘,味道香濃撲鼻,面頭滿佈牛油和芝士,焗過後甘黃味香,I Like it。而主角帆立貝好巨大,口感爽彈,肉質甜美,味道十分不錯。主角輪流上面:燒安格斯西冷扒和燒美國黑毛豬,兩碟份量剛好足夠兩個人飽肚。 餐廳大廚廚藝非凡,西泠七成熟燒烤得皮
主角輪流上面:燒安格斯西冷扒和燒美國黑毛豬,兩碟份量剛好足夠兩個人飽肚。 餐廳大廚廚藝非凡,西泠七成熟燒烤得皮脆肉嫩, 加上脂肪分佈平均, 肉汁鎖於肉內,肉質軟嫩不韌口,還很juicy。
至於美國黑毛豬, 肉味道濃郁,肥脂不多,口感爽嫩,食落完全沒有油膩感覺,加上燒得香濃可口,食時比傳統煎的烹調來得惹味好食。
最後甜品朱古力心太軟和凍、熱檸茶,令這頓晚餐更錦上添花, 浪漫豐富而美味的一餐,大滿足。