2018-07-13
為豬油撈飯而來,悅媚從未品嚐過,推介推介。我每次都會自行先到達,打點所有、諗定菜色、開定靚茶,坐定定等美女降臨。竟然美女希望等埋一齊,希望接埋收工,才相相走去食飯。當然無問題,就由下次開始吧。大量懷舊菜色、大量圍村菜色、大量手功菜色,真係花多眼亂,全部都想試呢。對上一次幫襯已經係 4 年前,驟眼望望菜牌都大同小異,沒怎麼大變動。唯一驚奇的是無需等位,大量座位任君選擇,以前晚飯時段排晒長龍等到嘔架喎,此情不再。老牌酒樓侍應們都是叔叔、伯伯、嬸嬸,個個都對工作有熱誠,對食客有服務有招乎,雖然都是硬郎派,都滿意滿意啊。等我地兩口子,小試牛刀啦。藍妹,只有藍冰及藍妹供應,藍妹吧。依隻酒樓藍妹好濃好苦喎,頭幾口還落得肚,飲左半支越來越熱,頂唔順,放棄。砵仔豬油撈飯,熱燙燙送到,白煙輕飄,侍應隨即遞上豬油及頭抽。最初只落左小小,發覺好似唔多夠色喎,樂極忘形,落左兩次豬油同頭抽。搞到太過咸,太油淋淋,本應乾爽嚥韌香噴噴架,失敗了﹗入口太油太鹹,敗在我手中。幸好唔難食,還食得到。飯粒仍然嚥韌,飯味香醇,係較濃味及較油啫。所以美女覺得麻麻地,真係非常抱歉。砵仔豬油撈飯,再次挑戰 ﹗上次貪心地落太多豬油豉
砵仔豬油撈飯,再次挑戰 ﹗上次貪心地落太多豬油豉油,今次要保守一點。飯粒過濕過腍微爛不喜歡囉,飯香飯味及質地都大打折扣,次次都乾爽嚥韌,依砵完全失敗。
砵仔豬油撈飯,再三次挑戰 ﹗發覺頭抽要比豬油多,否則感覺會過份油膩,飯粒要乾爽才夠香口。砵仔飯紿終有點濕,免強可以接受。最後再來碗仔豬油撈飯,飯粒都係濕爛喎,味道點撈都係差少少,失望啊。
菊花五蛇羹,本來賣相平凡的蛇羹,添上菊花及檸檬葉後升價十倍,更香更靚啊。濃濃甜美老雞湯底,微黏濃稠,添上清香菊花檸檬葉,混埋蛇肉菇絲,熱辣辣品嚐,不用胡椒粉或醋已非常可口美妙,極為足料,非常好食喎。下次要試埋上八珍五蛇羹先得,唔知有咩特別呢?
滷水浸大雞腳,飄著煙熱燙燙送到,真係好大隻喎 ﹗啖啖肉,爽脆勁彈,滷水清甜不濁,完全食得到甜甜雞味,啜啜啜到乾乾淨淨,美味﹗
頭抽浸吊桶,我真的以為會原隻上檯架,劏開晒始終無咁好食。肉質半彈半嚥,咸中帶甜,食得到的魷魚鮮味,撈上麻麻更加香口,開心滿足。
香茜燒米鴨,茜從那裡來?感覺不到跟普通燒鴨有什麼分別呢。皮脆肉嫩,高水平的燒技,肉滑多汁,香料味清爽,蠻喜歡。
生魚兩食,翡翠生魚球,時菜炒生魚片。見石斑太大條,食唔晒,唯有經濟點食生魚囉。半碟炒西芹腍劈劈,另半碟爽脆脆,如何做到架?保留少許西芹清甜味道。生魚片藏著很多細骨,大部份都過熟乾鞋,只有幾片炒得剛好滑彈多汁。調味麻麻,食味一般,沾上蠔油會比較好味。
香茜生魚豆腐湯,我再一次挑戰芫茜,兒時芫茜一入口就反胃嘔吐,近年反應已無那麼大喇,幸好這個湯還能應付得到。奶白色湯汁魚味甜甜超濃郁,厚厚黏黏的動人開胃,還散發陣陣強烈獨特香茜味道。
雙冬枝竹羊腩煲,肥姐侍應您太激動喇麻,大叫仲咩開大火呀 ﹗燶架喇,暖住食咪得囉,烚菜就話要開大火啫。其實我地完全無掂過個火,一直都係肥姐控制,哈哈。肥姐侍應突然醒覺,自動收聲。
滾起出晒煙食得喇 ﹗香到不得了,流晒口水咯。冬菇比羊腩更好食,滑彈味濃又飽滿,完全係甜美羊腩湯味道。冬筍鮮嫩爽爽不硬無渣,炸枝竹沾上腐乳好味道,有馬蹄清甜味但見唔到馬蹄呢。
雙冬枝竹羊腩煲,羊腩骨多肉少,骨衫無咩肉食喎,勁多厚厚肥膏受不了,幾經辛苦搵到兩三舊淨瘦肉獻給美女。羊肉湯味道非常甜美好飲有料到,有肉味菇味馬蹄味。肥羊腩質地半滑半鬆化,食味平凡一般。生菜膽爽甜無窮,鮮嫩趙到索索聲。
花膠絲燴生翅,老雞湯汁可口好味道,魚翅不腥不嗅,不用浙醋夠晒味,黏黏厚厚清甜,有著爽膠爽翅,可以添食多幾碗呢。
脆皮燒雞半隻,凍冰冰變得更油膩,雞翼好燶,雞皮非常咸,但雞肉無味,齊齊咬可以平衡一下。髀肉結實略滑合格,胸肉雖腍但有點鞋,大埔樂天漁港師傅即炸好食百倍千倍。
瓦罉白胡椒焗石斑球,吱吱喳喳響,一開芬芳四溢。好少見的乾煲,完全無汁的。香噴噴口水流,大量薑蔥、蔥頭、白胡椒格外惹味。斑球啖啖肉,厚厚結實爽彈無得頂,魚味特濃散發鮮甜味道,非凡出眾無得彈。
清蒸龍虎斑,依條就係龍虎斑?到底點樣睇架?食落又真係好似有龍躉既滑、有虎斑既結實同魚味。只需 $168 蚊大大條好抵砌喎﹗
蒸得剛好無過熟,淋上極鮮魚汁豉油,厚厚的濕濕的黏黏的啖啖肉,魚甜多汁,啜到骨都無淨,滿意心心眼。朋友稱其實沙巴龍躉就是等於龍虎斑,我真的不知道呢。
紅燒排翅,竟然加入大量銀芽,好采已去根去豆,湯底夠甜美夠濃郁,已蓋過肥大芽菜腥味,入口清爽水潤,還有一絲絲幼幼翅針,合格但唔會再叫,因為有芽菜。想食上八珍燴蛇羹,不幸地已經過左季節喇,美女決定食紅燒翅,我有點猶豫,不過照食啦,最緊要您開心。
蟹肉扒豆苗,面頭的鮮嫩爽甜,但食到下面時有渣又老又粗糙。菜甜芡甜,味道不錯,不過蟹肉少蛋白多,食不到蟹鮮味。菠蘿生炒骨,大路夠甜夠酸,肉多骨少我鍾意,炸得外脆內軟,不乾不硬,高水準演繹。