2019-07-11
家庭日約了阿媽同囝囝一齊去元朗搵食,朋友介紹我去這間船長餐廳,地點就腳在元朗千色店附近,打邊爐任食火鍋放題$178店員介紹有四種價錢,囝囝比較鍾意食飯所以我們叫了C款$228,同時也可以吃B及A款(有豬、雞、肥牛),湯底也有10款俾你選擇,我當然叫最出名的麻辣鍋啦船長餐廳唔單止有火鍋,另外還可以單點叫小菜,但見大部份人都是吃火鍋。可能是食物款式夠多可以選擇,熟食食物有10款,火鍋配料也有30種,又有沙律吧,雪糕櫃(雪糕雪條也有10款),甜品櫃有三種甜品(芒果布甸、士多啤梨布甸、山水豆腐花),飲品都有10種,鍾意飲啤酒嘅人便發達了可以任飲。 上菜速度快一會兒已經送上一盤鮑魚,牛頸脊入口軟綿,美國肥牛牛肉肉質帶點油香,服務員主動走過來問需要加牛嗎?非常熱情這點已證明船長火鍋不會刻意扣單或拖慢提供食物,香港地今時今刻食放題很少會咁好服務。