蠔灣Oyster Cove係一間主打高質生蠔刺身海鮮既小店,因為性價比極高,所以會係好多包括我在內既生蠔愛好者口袋名單之內。第一次即興同朋友坐低堂食,作為辛苦工作一整天後既慰藉。.天后水星街既蠔灣雖然地方唔算太大但裝修有小心思,店員可以同客人好close咁進行交流。坐低一陣店員已經好熱情查問我地既喜好,再進行時令生蠔推介。作為只愛吃既行外人,當然一切交由餐廳發辦,我地負責安心吃就可以了。.堂食同之前試過既外賣拼盤一樣咁靚,有埋燈帶打卡一流。生蠔即叫即開所以都稍為等左一陣。跟番店員推薦既次序,先試刺生再吃生蠔,口味由清淡到濃郁一款款品嚐:.海鮮盤刺身類🦞紐西蘭深海龍蝦仔 Grade 1💲98深海龍蝦仔外貌同味道都有少少似係King Size既杜丹蝦,超大型有成隻手掌咁大。口感鮮甜軟糯,連個蝦頭都一樣咁好味。呢隻龍蝦仔刺身為今日既海鮮盛宴揭開一個令人驚艷既序幕。.北海道帶子 💲38第二款試大粒帶子,肉厚鮮甜。 北海道活赤貝 💲78活赤貝如預料一樣大隻口感彈牙,.海鮮盤生蠔類🦪🦪Speciales Lambert N1 💲52聽店員推介時話餐廳主要以法國內唔同產地既生蠔為主,自己都有拎住餐牌
海鮮盤刺身類🦞
紐西蘭深海龍蝦仔 Grade 1💲98
北海道帶子 💲38
第二款試大粒帶子,肉厚鮮甜。

北海道活赤貝 💲78
活赤貝如預料一樣大隻口感彈牙,
海鮮盤生蠔類🦪🦪
Speciales Lambert N1 💲52
聽店員推介時話餐廳主要以法國內唔同產地既生蠔為主,自己都有拎住餐牌上網再做少少功課睇下今晚食左咩生蠔。第一款試既法國林柏特蠔,礦物味幾豐富,爽身型,肉質鮮甜。
Krystale 💲42
呢款法國諾曼第水晶蠔相對第一款再薄身少少,口感都係屬於爽脆型但海水味更濃。個人就好喜歡呢種質感既生蠔。
La Perle Noire 💲42
嘩嘩,呢款法國黑珍珠蠔肉質非常之飽滿,係大大隻厚肉版本。味道偏濃,先食到海水鹹味,之後會食到蠔個種獨有既鮮甜,大愛!
Gillardeau N2💲42
法國吉拉多生蠔,網介話呢款係石蠔界既極品,有「蠔中勞斯萊斯」之稱,係蠔界既一哥。呢款感覺同La Perle Noire一樣都係屬於肉質厚肥味風味更濃郁既系列,感覺更為結實有彈性。一樣係大愛既款式!
Belon 00💲48
最後試既法國貝隆生蠔外表同前面既有少少唔同,外表圓碌碌有少少似扇貝。細細隻肉屬於薄薄爽身個類,被譽為蠔中之王既佢金屬味同海水味好強烈,難怪放到最後一款先食。
熱食
清酒蒜蓉煮活蜆湯 💲238
初初仲抱少少懷疑覺得呢款熱食好似稍貴,不過一場黎到堂食都一於試一下呢款推薦菜,但一食就覺得其實值回票價👍🏻。餐廳標榜用大隻既活蜆,滿滿一碗隻隻肉厚鮮甜。清酒蒜蓉湯底帶微微既酒香同香滑既牛油味,配上少少香口芹菜好快就連個湯底都飲埋。
龍蝦忌廉意粉 💲198
怕單吃刺身海鮮唔夠飽所以叫左一碟龍蝦意粉作結。超足料龍蝦膏同肉都好多,龍蝦肉鮮甜彈牙,新鮮熱辣上檯被我地秒速清碟。
總結:全晚既海鮮無小評我一律俾⭐️5/5星滿分,一次過食到咁多款唔同法國產地既生蠔同鮮甜刺身真係超大滿足。難得既係第一次試埋佢地既熱食,同樣地精彩性價比一樣高。加上店員熱情有禮,對我地呢班門外漢不厭其煩既介紹,滿推之店。店員話佢地仲有美食車周末係大埔出末提供生蠔、意粉等熱食。睇相見有一個好舒適既露天用餐區,唔係淨係做外賣,住附近既朋友間唔中同家人朋友Chill一下都確實唔錯。
紐西蘭深海龍蝦仔
Speciales Lambert
La Perle Noire
Belon
House  Wine
龍蝦忌廉意粉
$700 (Dinner)
紐西蘭深海龍蝦仔
Speciales Lambert