2019-11-07
位於大角咀奧運站附近的「Orange Elephant」主打家庭式泰國菜。同九龍城既總店一樣,呢度既廚師同埋員工都係以識講廣東話既泰國人為主,感覺份外親切!餐廳既賣點係一星期七日有七款唔同既$1精選,由啤酒至明爐烏頭都有,就算食足七日都唔會厭!九點後入左重有全單七折添,抵上加抵!泰式明爐烏頭魚 ($1):原價$169既烏頭逢星期三只賣$1,真係抵到爛呀!雖然只係$1但質素絕對無將貨就價,烏頭入口時非常鮮嫩,重有淡淡青檸既清新感覺。由於用左明爐上枱既關係,食到尾聲時魚仍然係熱的,丁點魚腥味都食唔出!咸檸七及三色冰 (各$28):值得一提係三色冰用既椰汁,非常香濃得黎亦唔會過甜,作為泰式食物既點綴最適合不過!另外,咸檸檬既份量亦都好足料,唔會求其俾幾片你就算。原個菠蘿海鮮焗飯 ($104):菠蘿炒飯既料非常足,包括魚塊、大蝦、魷魚等等,而且鑊氣十足,絕對值得推介!椰汁青咖喱牛腩煲 ($86):青咖喱辣得黎卻非常易入口,香濃既椰奶味香氣四溢,配埋「一口牛」size既牛腩實在最適合不過。美中不足既係牛腩好似有點overcooked,下次有機會必定試下青咖喱雞!總括黎講,餐廳整體食物水平以致服務
九點後入左重有全單七折添,抵上加抵!
總括黎講,餐廳整體食物水平以致服務水平都在中上,加上每日的$1精選這個吸引力實在非常大,難怪走的時候八點都未到已經全場滿座了!