2024-04-09
好耐冇食過日本嘅天婦羅丼飯,炸野就最吸引我😋行完荃灣廣場搵下附近有咩食,就發現呢間金子半之助~🌀江戶前天丼$138淨係佢個外型都好igable,呢度嘅天婦羅時間控制得好好,食完唔會覺得油膩同厚重,外層金黃酥脆。入面有炸穴子(星鰻)、炸蝦、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、紫菜同溫泉蛋。穴子夠晒大條,肉質爽口,外脆內軟。小柱魷魚,切成格仔紋,軟腍🌀迷你天丼&雞丸稻庭烏冬$138一次過滿足晒想食飯同烏冬嘅願望🤣湯底較清,雞丸食得出係自家製,口感彈牙。迷你天丼有天婦羅蝦、菇菌、南瓜、紫菜、豌豆同溫泉蛋,特別一讚溫泉蛋炸得恰到好處,有脆脆嘅外層之餘入面仲要流心👍🏻另外店員會俾蔥、鰹魚絲等自由加🌀伯爵茶布丁伴雲呢拿雪糕$42估唔到佢個伯爵茶味好濃,而且非常彈滑,甜得黎又唔會覺得heavy枱上面已經有無限黑豆茶refill😌,食完野飲番杯仲有消脂嘅作用,配上酸蘿蔔同酸薑食更加醒胃解膩
🌀江戶前天丼$138
🌀迷你天丼&雞丸稻庭烏冬$138