2020-03-17 53 views
今日剛好休息,然後約朋友去太古附近行下街,順便行下Aeon,沒有撞正星期三,買不到Aeon星期三的特價貨品,然後我地周圍行下睇下有咩好食,太古附近食肆都好多,我地就簡左間食拉麵既,係Aeon上面。茶神別天房睇落雖然吾係好大間鋪,但是麻雀雖小,五臟俱全,用餐地方隔離就見到個廚房。除左有拉麵食,仲有班戟食,我地睇睇餐牌之後,我地決定叫拉麵套餐連小食。我就叫左個蝦味噌豚骨湯麵,連小龍蝦蟹子沙律。賣相幾好,同我地係日本食到既拉麵都相差無幾,首先先飲一淡湯先,湯頭濃郁,也帶有豚骨味道,係幾好飲既,係日本拉麵湯頭中屬於正常口味那種,加埋蝦乾一齊飲會比較好蝦味。蛋有一隻,吾係比半隻溏心蛋,我覺得呢方面係幾大方。碗邊紫菜如果比較脆口一點,配埋拉麵食會比較香口。檯面有好幾樣自己選配既配料,比我地簡落咩,同時我都見到有官方建議落既配料餐單係座位旁邊,我就落左d蒜蓉同七味粉,七味粉不過不失,沒有很辣的感覺,反而辣芽菜比較辣口,比較野味。鍾意辣既朋友可以試下。拉麵既麵都好彈牙,我食得比較慢,食到最後d麵都無話林曬,加以碗內附很多既粟米粒,粟米粉清爽既口感可以中和拉麵既味道,雖然相對黎講我會比較鐘意重口味一點既

鍾意辣既朋友可以試下。
拉麵既麵都好彈牙,我食得比較慢,食到最後d麵都無話林曬,加以碗內附很多既粟米粒,粟米粉清爽既口感可以中和拉麵既味道,雖然相對黎講我會比較鐘意重口味一點既拉麵,但係呢種中和油膩既感覺都吾錯。不得不提既係佢既青蔥食落吾會好辣口,雖然我鍾意食蔥花,但係有陣時蔥花太過辣口,食完會個口仲有好大陣味,而且口感相對無甘好,佢拉麵上既蔥花吾辣口又好容易入口,認真吾錯。

小食方面我同朋友share,我叫左沙律,佢就叫餃子,餃子就還可以,比較普通的菜肉餃子,配醋加醬油。沙律相對比較出色,配旁邊附既紫菜包住黎食,少少酸,帶有一點蟹子,一咬會爆汁果種,有幾舊既龍蝦仔,彈牙,配搭起來相對餃子黎講好食。

我朋友叫了個豚骨拉麵,正常既豚骨拉麵,相對佢係屋企附近其他地方食既拉麵好食好多。

總結黎講,呢間食拉麵的確係吾錯,下次有機會要試埋個班戟先得。加埋佢檯上有水自已倒黎飲,吾洗話下下要叫店員倒水,仲有佢檯試既拉麵配菜醬料都好多選擇,可以做出吾同人口味既拉麵,可以滿足現代人各有不同口味既選擇。
蝦味噌豚骨湯麵
豚骨拉麵