2018-01-24 38 views
最近喺旺角食飯,多數是一大班人去cafe,或者食雞煲,泰國嘢印像中都有兩三個月冇食,突然有d掛住 炸蝦餅同埋泰式生蝦,亦因為順路的關係就去左通菜街的真心泰菜館。喺通菜街嘅所有餐廳都係細窄形,呢個亦都係條街特色,但內籠裝潢都幾有特色。見餐牌好多一人套餐價錢大約60至70蚊包飲品, 想食豪d啲嘅有二人套餐,我就選擇就散叫,叫了炸蝦餅, 馬拉盞炒通菜,青咖哩炒飯,及一杯咸檸七。想叫埋泰式生蝦,但見m要156蚊就冇叫。炸蝦餅配甜酸雞醬,一上碟見到8大舊, 但每個都係切開的。內有飽滿彈牙蝦肉,又炸到外層脆卜卜,好味馬拉盞炒通菜,可能唔啱時節,菜不夠嫩,但馬拉盞嘅醬好味,提味不少。其實馬拉盞同蝦醬幾似,都係用蝦仔發酵成,但馬拉盞多了辣的層次,如果點菜時選擇選擇了椰菜苗咁會好食好多。青咖哩海鮮炒飯,可能係因為加了青咖哩,碟飯色水冇咁好,但內有魷魚,青口等,其實都幾豐富,所以大家唔好以貌取人連加1埋單都係3百頭,都算抵食。

炸 蝦 餅

馬拉盞炒通菜

青咖哩炒飯

連加1埋單都係3百頭,都算抵食。

$160 (Dinner)
炸 蝦 餅
  • 炸蝦餅