2024-11-12
首先要利申一下,一向無北上消費食野嘅習慣。甚至係後來先知原來太二老壇子酸菜魚係國內嘅過江龍,所以以下講嘅味道同價錢都未能同大陸分店作比較。話說今日去開airside 睇戲,見到有我最愛嘅酸菜魚就決定入去試試🤪我地兩個人叫咗2-3人份嘅老壇子酸菜魚,佢set 咗免費加兩個配菜,最多只可以加三個配菜,而第三款要加HKD20.最後我地加咗粉絲,金菇同紅薯粉。另外叫咗個宮保酸甜雞,同埋蛋酥軟糍粑做甜品。餐廳有陳皮洛神花茶免費供應,其實都幾貼心,不過,我同男朋友都唔太識欣賞🫣男朋友嫌佢酸,我就覺得陳皮味濃到有d 澀🙂↕️酸菜魚上枱時,男待應突然好大聲講咗句唔知咩方言😂俾佢嚇咗一嚇,上網search 原來係「好吃的酸菜魚來了,好好玩哦,先喝一口湯,哇塞 屬實被惊艷」講返佢嘅味道,上枱時的確好香椒麻味,魚肉嫩滑,份量亦好足,正常三個人都夠食,湯頭酸酸辣辣幾開胃,但略嫌有小小過油。配菜份量略小,特別係薯粉同金菇,撈埋得兩小撮。食食下太開胃又想加個飯😂白飯同酸菜魚果然係完美配搭,三扒兩撥就清曬枱😚宮保酸甜雞亦有驚喜,外表炸得香脆可口,內裡肉質依然juicy,就連伴碟嘅炸米粒亦好有誠意,配埋個酸甜汁都幾惹
另外叫咗個宮保酸甜雞,同埋蛋酥軟糍粑做甜品。
宮保酸甜雞亦有驚喜,外表炸得香脆可口,內裡肉質依然juicy,就連伴碟嘅炸米粒亦好有誠意,配埋個酸甜汁都幾惹味。
蛋酥軟糍粑上枱熱辣辣入口軟糯,配上黑糖漿,味道剛好,未有過甜。
餐廳服務尚可,不過偶而聽到員工同員工間以普通話對答,感覺似返咗上大陸食飯咁。
另外,唯一要彈嘅係,酸菜魚雖好食,但食完之後勁口渴,平時出名滴水不沾的我都口渴到灌水🥲
整體而言,味道ok,但未去到驚艷,路過又諗唔到食乜可以一試。