2019-08-21
星期六出去做facial順便係附近搵野食。見到呢間食沾麵既店,見佢都幾多選擇,一於試試好唔好食啦。當日去到已經係下晝3點,但係店內人客都唔少,睇黎都幾受歡迎。我叫左個都幾重量級既沾麵「極上Raclette芝士龍蝦沾麵」($168)。等左一陣食物上檯,龍蝦size唔係講笑,大過隻手掌🤚🏻。面頭鋪滿熱溶芝士,芝士帶微鹹香濃。撥開芝士,原來裡面填滿左蟹子,好驚喜。龍蝦多肉,肉質結實,絕對係真材實料。呢度既沾麵標榜係用日本小麥粉製成既粗麵,所以咬落有微微小麥粉味,麵質彈牙,口感一流。沾麵既湯都好好味,係用龍蝦餚制而成,非常重龍蝦味。湯比較杰身,掛湯能力高,令每一條沾麵都可以沾上龍蝦精華,非常惹味!值得一提既係裝住湯既碗係用熱石碗裝,上檯時d湯仲係滾既,咁就可以keep住d湯唔會好快變凍而變得杰身,萬一湯凍左都可以叫職員幫你換另一隻熱石碗。另外食物上檯時店員會主動俾埋一個龍蝦鉗。細心位加分!👍🏻個人幾鍾意佢既麵質同湯,用心經營既餐廳可以從食物質素中反映出黎,而呢間沾麵專門店值得一試,之後都一定會回頭。
等左一陣食物上檯,龍蝦size唔係講笑,大過隻手掌🤚🏻。
面頭鋪滿熱溶芝士,芝士帶微鹹香濃。
撥開芝士,原來裡面填滿左蟹子,好驚喜。
龍蝦多肉,肉質結實,絕對係真材實料。
另外食物上檯時店員會主動俾埋一個龍蝦鉗。細心位加分!👍🏻