2021-12-19 931 views
下晝約咗友人去新城市行街,因為朋友晚上有事,於是我哋就決定早啲食晚餐。Check 咗啲食肆,睇到呢間三星,因為我哋兩個人都好耐冇食台灣嘢喇,於是就決定食呢間。大概係時間仲早(大約傍晚6:30),去到嘅時候人唔多,可以馬上入座,如冇記錯,佢係限時食個半鐘嘅。因為大家都唔算太餓,所以就決定每人嗌一碗麵。我因為鍾意食辣,就叫咗一碗麻辣三星麵,至於我個朋友,佢就嗌咗一碗花雕雞髀麵。小食方面,我哋要咗一碟蒜泥白肉。麻辣三星麵有牛腱、牛筋同牛肚。牛腱同牛筋煮得夠腍,係我鍾意嘅口感。個湯底夠濃郁,亦都夠麻辣,配上粗麵,食落有滿足感。我朋友嗰碗花雕雞髀麵,我都試咗一啖湯底,非常重花雕味,唔錯。至於碟蒜泥白肉,我個人就覺得非常之麻麻。比起其他餐廳嘅蒜泥白肉,佢啲蒜泥唔夠多,肉亦都切得太厚,下次嚟會選擇其他小食。其實餐牌上最吸引我嘅係佢嘅甜品。不過我哋實在冇個胃口食咁多,下次有機會搵多幾個人去食佢嘅古早味黑糖刨冰,一定好過癮😋!

麻辣三星麵

花雕雞髀麵

蒜泥白肉

2021-12-09
$125 (Dinner)
麻辣三星麵
花雕雞髀麵