2017-03-02
今晚剛剛探望完媽媽,就在Openrice 搜尋附近有乜食,結果和老婆商量過之後,決定試試雞煲,其實我們20年前已經在深圳經常吃雞煲,所以對雞煲的要求會比較高。我們要了雞煲($158半隻)-少辣。配料-花椒、洋蔥、紅蔥、大蒜、八角、青椒、紅椒、蒜頭、果皮(冇芫荽-其他地方的雞煲都有),由於配料多,雞雖然唔係新鮮雞,不過雞件好香,而且好滑,唔會太老,味道配合得好好👍👍👍呢間雞煲半只雞就係半只雞,外面好多雞煲,半只鷄有四件肶、三件翼,七塊雞胸,因為廚房貪方便將雞斬件之後放在一大盤內,用時就執半只雞咁上下去煮我最欣賞侍應從廚房攞出來之後,放在電腦𥔵爐1、2分鐘後,就會將所有配料和雞炒2至3分鐘,當香氣四溢之時,而雞熟了就可以吃,即做即吃先正😋😋😋另外我見到煲同電𥔵爐中間有塑膠,我好奇問侍應點解,他解釋說是用來防止炒雞時,個煲移來移去。食完雞煲後,侍應會問加清湯或辣湯,我們唔想太辣揀了清湯,另外叫了些配料:頂級美國肥牛($108)-肥牛肉薄而有牛味,唔韌,肥瘦比例適中😍😍百花+咸牛肉釀油條雙拼($74)-吸了雞煲湯有少少辣,油條冇淋仲好好味👍👍手打蝦丸拼墨魚丸($102)-新鮮、彈牙、好有蝦同墨
我們要了雞煲($158半隻)-少辣。
青檸梳打($49)-青檸、檸檬,酸酸地,青檸味重,都幾開胃又解渴,食雞煲時可以開胃👍👍👍
火鍋配料可以半份
侍應入門提示2人用餐一個半鐘
全部侍應都有對講機(好有效率)